Muda (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Thijs!bot (overleg | bijdragen) op 3 mrt 2011 om 01:58. (Botgeholpen oplossing voor doorverwijzing: Blokhuis - Verwijzing(en) gewijzigd naar Blokhuis (verdedigingswerk))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Muda
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Muda (Groningen)
Muda
Situering
Provincie Groningen
Gemeente Loppersum
Coördinaten 53° 19′ NB, 6° 45′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Muda is een buurtschap in de gemeente Loppersum in de provincie Groningen. Tegenwoordig wordt het gerekend te behoren bij Winneweer.

De naam betekent mond (van een rivier). Het is dan ook gelegen op de plek waar de oorspronkelijke Fivel uitmondde in de Delf, het huidige Damsterdiep.

In het dorp ligt over het Damsterdiep de Muderdraai of Mudesterdraai. Dit is de plek waar de aloude Stadsweg van de linkeroever overgaat naar de rechter.

Op de plek waar nu de boerderij Mudaheerd staat stond ooit een blokhuis, een versterkte plaats. Deze is in 1501 veroverd en verwoest door graaf Edzard van Oost-Friesland. Volgens de overlevering lieten ze een houten karnton getrokken door zes paarden aanrukken. De commandant van het blokhuis Johan Hoetfilter dacht dat het een zwaar kanon was en gaf zich over.