Angry Birds (computerspel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door VR-Land (overleg | bijdragen) op 31 mei 2011 om 23:34. (→‎Gameplay)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Angry Birds is een computerspel ontwikkeld door het Finse Rovio Mobile, waarin spelers met een katapult boos kijkende vogels moeten lanceren teneinde in wankele constructies verschanste groene varkens te vernietigen. Het spel is voor het eerst op de markt gekomen in december 2009 voor het Apple iOS platform en staat op de vierde plaats van meest gedownloade apps. Sindsdien is het spel meer dan 100 miljoen keer verkocht in de App Store. Het succes heeft Rovio ertoe aangezet het spel ook te gaan produceren voor andere smartphoneplatformen, waaronder Android en Symbian.

Angry Birds wordt geprezen om zijn combinatie van verslavende gameplay, komische stijl en lage prijs. De populariteit steeg door versies voor de computer en spelcomputers. Er zijn ook plannen voor een televisieserie of film.

Gameplay

In Angry Birds nemen spelers controle over een zwerm boze vogels die proberen de eieren terug te krijgen die zijn gestolen door een groep van gemene groene varkens. Bij elk level zijn de varkens beschermd door een constructie van wisselende materialen, zoals hout, glas en steen. Het doel van het spel is om alle varkens te vernietigen. In hogere levels van het spel zijn er explosieve kratten en rotsen te vinden. Deze materialen kunnen door de vogels worden gebruikt om moeilijk te vernietigen varkens te bereiken.

Elk level start met het nummer, de typen en de volgorde van de vogels. Als alle varkens zijn vernietigd is het level voltooid, hetgeen aangeduid wordt met een muziekje; vervolgens is het mogelijk om het volgende level te spelen. Als niet alle varkens vernietigd zijn volgt een honend gegronk. Punten kan je krijgen voor het vernietigen van een varken, maar ook door varkens te beschadigen. Ook krijg je punten als de uit ijs en/of hout bestaande delen van de constructie schade oplopen. Bonus punten zijn te krijgen voor alle ongebruikte vogels. Bij het voltooien van een level krijgt de speler een, twee of drie sterren, afhankelijk van de behaalde score. Spelers kunnen elk level overdoen teneinde een zo hoog mogelijk score te behalen.

De boze vogels

Er doen verschillende soorten vogels de ronde in het spel. In het begin is het alleen mogelijk met de rode basisvogel te spelen. Hoe verder de speler komt, hoe meer vogels er mogelijk worden. Sommige hiervan hebben speciale functies die je kan activeren door op het scherm te klikken als de vogel door de lucht vliegt. Bijvoorbeeld een blauwe vogel heeft een MIRV-functie en kan in drie kleinere veranderen, de zwarte kan exploderen en de witte vogel kan explosieve eieren laten vallen. De varkens komen ook in verschillende groottes voor. Terwijl kleine varkens klein en makkelijk te vernietigen zijn, kunnen grote varkens meer schade oplopen. Ook dragen sommige varkens helmen, waardoor ze meer schade kunnen incasseren.

Culturele impact

De Angry birds vogels zijn inmiddels dermate populair dat ze in verschillende hoedanigheden elders op het net opduiken. Een Israëlisch televisiestation gebruikte de vogels voor een sketch om het Palestijns-Israelisch vredesproces te persifleren [1].

Bronnen en noten

  1. Filmpje op Youtube met het Angry Birds vredesproces.