Het verdriet van België

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Bert DK (overleg | bijdragen) op 22 jun 2011 om 12:55. (Toevoeging gesproken artikel)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Het verdriet van België
Auteur(s) Hugo Claus
Land België
Taal Nederlands
Genre Roman
Uitgever De Bezige Bij
Uitgegeven 1983
Pagina's 776 pagina's
ISBN 9023401344
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Het verdriet van België is een roman van de Belgische auteur Hugo Claus, voor het eerst verschenen in 1983 bij uitgeverij De Bezige Bij. Het werk wordt algemeen als zijn ‘magnum opus’ beschouwd.

Inhoud en typering

In Het verdriet van België beschrijft Claus de jongensjaren van hoofdpersoon Louis Seynaeve, leerling op een nonneninternaat en telg uit een verbazingwekkende en grotesk getekende familie. Verwarring, hunkering en bedrog zijn Louis’ deel en uit alle macht probeert hij duidelijkheid te vinden in de verwarring en leugenachtigheid om hem heen. Alleen door te fantaseren, de werkelijkheid geweld aan te doen, kan hij overleven.

Het verdriet van België kan deels beschouwd worden als een experimentele bildungsroman, gebaseerd op Claus’ eigen jeugd, bestaande uit een stroom van opeenvolgende verhalen. Tevens is het een portret van het Vlaamse leven in de periode 1939 tot 1947 en de crisisachtige politieke verhoudingen in die tijd. Bovenal is het echter een boek over de groezeligheid van de waarneming, de onbetrouwbaarheid, de twijfel, collaboratie en verraad.

De roman is opgebouwd uit twee delen:

  • "Het Verdriet" dat bestaat uit 27 genummerde en getitelde hoofdstukjes
  • "van België": een tekst die niet in hoofdstukken is opgedeeld

Direct na verschijning groeide Het verdriet van België al uit tot een bestseller. Begin 2008 na de dood van Hugo Claus, vijfentwintig jaar na het verschijnen, dook het boek opnieuw op in verschillende bestsellerslijsten.

Prijzen

'Het verdriet van België' is bekroond met verschillende prijzen: