Worstelorganisatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 87lieven (overleg | bijdragen) op 3 aug 2011 om 20:03. (nieuw lemma (bron en:wiki))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Een professioneel worstelpromotie is een vennootschap of een bedrijf dat regelmatig shows opvoeren met professioneel worstelen. 'Promotie' beschrijft ook een rol die het management, reclame en de logistiek van het runnen van een worstelevenement met zich meebrengt (zie promotor). Binnen de conventie van de show, het bedrijf is een sport bestuursorgaan dat worstelwedstrijden bekrachtigen en gezag aan het kampioenschappen en is verantwoordelijk voor het bepalen van de divisies, rankings, enz. van de worstelaars.

Momenteel, de belangrijkste worstelorganisaties in Noord-Amerika zijn World Wrestling Entertainment (WWE), Total Nonstop Action Wrestling (TNA), Ring of Honor (ROH) en de National Wrestling Alliance (NWA) (allemaal gebaseerd in de Verenigde Staten), en de Mexicaanse lucha libre promoties Consejo Mundial de Lucha Libre en Asistencia Asesoría y Administración. Er zijn federaties in heel Europa en in Japan, Zuid-Amerika, Puerto Rico, Australië, Nieuw-Zeeland en de rest van het Caribisch gebied.

Tijdlijn van de belangrijkste promoties

Total Nonstop Action WrestlingRing of HonorPro Wrestling Zero1Pro Wrestling NoahWAR (wrestling promotion)Jersey All Pro WrestlingExtreme Championship WrestlingAsistencia Asesoría y AdministraciónWorld Championship WrestlingUniversal Wrestling AssociationWorld Wrestling CouncilNew Japan Pro WrestlingAll Japan Pro WrestlingWorld Class Championship WrestlingWorld Wrestling EntertainmentAmerican Wrestling AssociationChampionship Wrestling from FloridaStampede WrestlingNational Wrestling AllianceGeorgia Championship WrestlingConsejo Mundial de Lucha LibreJim Crockett PromotionsNational Wrestling Association

Zie ook