Bokbier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Ucucha (overleg | bijdragen) op 6 mrt 2006 om 18:28. (Wijzigingen door 194.151.197.210 hersteld tot de versie na de laatste wijziging door 62.51.20.9)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Sjabloon:Biersoort

Een goed glas bokbier smaakt altijd

Bokbier is een seizoensbier dat elk jaar tussen oktober en februari wordt verkocht, alhoewel de piek rond oktober en november ligt. Er is ook een (blond) bokbier dat elk jaar in mei wordt verkocht. Deze bieren worden ook wel respectievelijk herfstbok en lentebok genoemd.

Geschiedenis

De naam is aan het eind de 16e eeuw ontstaan in Beieren en is een verbastering van de aanduiding Einbecker Bier. Einbeck was in de Middeleeuwen een beroemde bierstad. Met een bok heeft het bier dus niets te maken, maar op etiketten wordt wel vaak een bok afgebeeld.

In 1982 kwam het eerste bovengistende bokbier op de markt, gebrouwen door de Arcense Bierbrouwerij. In 1983 was Amstel Bokbier het eerste bokbier dat op vat verkrijgbaar was. Tegenwoordig zijn er meer dan 50 bokbieren op de markt.

Eigenschappen van het bier

Oorspronkelijk was bokbier een bier van lage gisting van rond de 6,5% alcohol, robijnrood van kleur en met een moutige en wat caramelachtige smaak. Tegenwoordig wordt daar niet meer streng op gelet en is feitelijk alles mogelijk. De enige eis die in de bierverordening aan bokbier wordt gesteld is dat het een stamwortgehalte van minimaal 15,5 Plato heeft. Er zijn tegenwoordig zwaardere bokbieren (meer dan 6,5% alcohol) en met verschillende grondstoffen, zoals tarwe.

Alle Nederlandse bokbieren worden elk jaar gepresenteerd op het Bokbierfestival in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Hier wordt ook het beste bokbier gekozen.

Externe link