Overleg:Bokbier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

"Tegenwoordig zijn er meer dan 40 bokbieren op de markt": gaat dit over de Nederlandse markt? En zijn het dan de Nederlandse bokbieren op die markt of alle bokbieren op de Nederlandse markt? Fransvannes 6 nov 2004 23:27 (CET), van achter een in Leiden gekocht Duits bokbier (Unertl).

Es tut mir Leid; Ich kann kein Niederländisch, aber ich wollte es aufmerksam machen dass es auch einen anderen Foto gibt: I'm sorry, I don't speak Dutch, but I wanted to make it known there's also another photo available.

bock of bok[bewerken]

Moet dit niet toevallig bock bier zijn?

jazeker wel! (Zoals het trouwens ook verderop in het artikel genoemd wordt).

Hoe bier aan een bok VERWANT kan zijn ontgaat me ook (slechte vertaling uit het Duits?)

En de leukste folklore is natuurijk dat bockbier zijn speciale kleur & smaak krijgt omdat het het (bijna) eerste bier van de nieuwe oogst is. Vandaar dat de ethymologie naar een duitse brouwer me hoogst onwaarschijnlijk lijkt.

Trouwens: ook te vroeg daarvoor: dat de commercie ervoor zorgt dat we vrijwel het hele jaar bockbier kunnen drinken, wil nog niet zeggen dat je daar nu al mee moet komen. Eind oktober zou een betere datum zijn. Maar ja, met de nieuwe haring en vins (ja, meervoud tegenwoordig) primeurs enz. ...

En verder maak ik me sterk dat ik al voor 1980 (Nederlands) Bockbier dronk.

Kortom: bepaald geen etalage-arikel!

--GvN 30 sep 2007 17:10 (CEST)

Bokbier in België[bewerken]

"In België bestaat geen noemenswaardige bokbiertraditie."

Is Barbar Winterbok hier als voorbeeld van Belgisch bokbier niet het vermelden waard?

Verder brouwt La Chouffe speciaal voor de nederlandse markt het bier Chouffe Bok 6666...

In België bestaan er verder wel enkele seizoensgebonden bieren die (denk ik) vergelijkbaar zijn met bokbier, denk maar aan Dobbel Palm...

Daarnaast eventueel vermelden dat Bock Pils dan weer niets te maken heeft met bokbier?

Zonder afbreuk te willen doen aan België als bierland bestaat er volgens mij inderdaad geen echte bokbiertraditie in België. Vergeleken met de in het artikel genoemde typische bokbierlanden worden er in België om te beginnen zeer weinig bokbiersoorten gebrouwen. Hoeveel zijn het er in totaal, hooguit een vijftal? Die zijn bovendien allemaal of voor het merendeel bovengistend en dus strikt genomen geen echt bokbier (hoewel dat voor veel Nederlandse bokbieren ook geldt).
Maar vooral wordt er in de Belgische bierwereld niets georganiseerd in het teken van het bokbier, zoals bokbierfestivals, bokbiercampagnes, bokbieravonden in de kroeg enzovoort, wat in die andere landen wel het geval is.
België heeft wel kerstbier en andere seizoensbieren, maar dat is een ander verhaal.
--Flinus (overleg) 26 apr 2011 15:16 (CEST)

België heeft/had wel degelijk een Bock-traditie: -> de brouwerij "Brasserie du Bock" werd al in 1858 opgericht en bestaat nog steeds - zie http://www.bocq.be/nederlands/ -> de Leuvense brouwerij Artois (nu Inbev) bracht in 1892 een Bock-bier "naar Tjechisch model" op de markt; pas in 1926 kwamen ze met hun bekende "Stella Artois" op de proppen. Zie ondermeer http://www.toerismevlaamsbrabant.be/binaries/publicatie-biergids-vlaams-brabant-2014_tcm141-79046.pdf Maar bockbierfestivals en dergelijke zoals in Nederland waren er in Vlaanderen niet: daar mocht men immers alle dagen feesten en bier drinken...

Opsplitsing[bewerken]

Ik heb vandaag een artikel "herfstbok" aangemaakt en ben van zins ook een apart artikel over lentebok te gaan schrijven. Beide bieren zijn immers van een andere stijl en hebben ook een andere plaats in de Nederlandse biercultuur. Dit artikel zou dan kunnen gaan functioneren als een algemeen, overkoepelend artikel dat de stijl in internationaal perspectief zet en de Nederlandse herfstbok en lentebok kort inleidt (en dan doorverwijst). In de Lijst van Nederlandse Bieren heb ik de scheiding al doorgevoerd en verwijs ik dus ofwel naar herfstbok, ofwel naar lentebok. Plaats (overleg) 2 sep 2012 19:43 (CEST)

Folklore[bewerken]

Het leuke van bokbier is dat het een continue veranderend verschijnsel is vol onzin-verhalen. Het Einbeck - Ein-bock verhaal begint gelijk al goed wat dit betreft; iemand krijgt het voor elkaar een bovengistend bier 'na te maken' met ondergisting, andere mout, andere hop, andere gist, ander water, andere techniek en volume. GvN slaat de spijker op zijn kop met de 'folklore' over 'eerste bier van de nieuwe oogst'. Dan zijn de bokbieren van nu dus 'om de oude mout en hop weg te werken'. Bokbier is inderdaad folklore, flauwekul, onzin, misverstanden en niet te vergeten voer voor marketeers. Dat in een serieuze 'stijl' te willen vangen is mijns inziens een hopeloze zaak en doet de diffuse steeds verschuivende werkelijkheid geen recht. Frederikdeboer (overleg) 25 sep 2013 09:53 (CEST)

Bravo! Kleuske (overleg) 25 sep 2013 10:00 (CEST)