Fractievoorzitter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 8 mrt 2006 om 21:21.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

De fractievoorzitter is de voorman van een fractie in een volksvertegenwoordiging. Iedere politieke partij vormt een eigen fractie.

Nederland

In de meeste gevallen is de politiek leider van de partij ook de fractievoorzitter. Bij regeringspartijen is dat soms anders omdat de politiek leider dan ook vaak deel uitmaakt van het bestuur (bijvoorbeeld een kabinet of College van Burgemeester en Wethouders)

Een fractievoorzitter kan voorzitter zijn van een fractie van volksvertegenwoordigers in de gemeenteraad, provinciale staten, Eerste Kamer en Tweede Kamer.

Hij/zij zit de wekelijkse fractievergadering voor en verwoordt de gezamenlijke mening van alle fractieleden tijdens belangrijke poltieke debatten.

Vaak treedt de fractievoorzitter als onderhandelaar op bij kabinetsformaties en ten tijde van een kabinetscrisis, alhoewel hierover geen wettelijke bepalingen staan opgesteld.


noicon
noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)