Barend Biesheuvel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 1 mei 2006 om 22:17.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Mr. Barend Willem Biesheuvel (5 april 1920, Haarlemmerliede29 april 2001, Haarlem) was een Nederlandse politicus en minister-president van het Kabinet-Biesheuvel.

Biesheuvel werd op 5 april 1920 te Haarlemmerliede en Spaarnwoude geboren. Na het behalen van het mulo-diploma bezocht hij het Christelijk Lyceum te Haarlem. Hij behaalde er het diploma gymnasium-A, waarna hij rechten ging studeren aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hij slaagde voor het doctoraal examen rechtsgeleerdheid in september 1945. Van 1945 tot 1947 was hij secretaris van de Provinciale Voedselcommissaris van Noord-Holland te Alkmaar. In 1947 werd hij secretaris van de afdeling buitenland van de Stichting voor de Landbouw, de voorloper van het Landbouwschap. Biesheuvel werd in 1952 algemeen secretaris van de Nederlandse Christelijke Boeren en Tuindersbond (CBTB) en in 1959 voorzitter. Vanaf 1959 was hij ook lid van het bestuur van het Landbouwschap, van de Stichting van de Arbeid, van de Centrale Raifeissenbank en van de Heidemij.

Van 1956 tot 1963 was hij voor de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Van 1957 tot 1961 was hij lid van de Raadgevende Vergadering van de Raad van Europa en van 1961 tot 1963 lid van het Europees Parlement. In de Kabinetten Marijnen, Cals en Zijlstra was hij van 24 juli 1963 tot 5 april 1967 vice-minister-president, belast met de behartiging van Koninkrijksaangelegenheden, en minister van Landbouw en Visserij.

Vanaf 1967 was hij opnieuw lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal en voorzitter van de ARP-fractie. Hij was in deze periode ook voorzitter van het College van de Scheepsbouw en voorzitter van de commissie Heroriëntatie overheidsvoorlichting.

Van 6 juli 1971 tot 11 mei 1973 was Biesheuvel minister-president en minister van Algemene Zaken van twee kabinetten die zijn naam droegen. Het kabinet-Biesheuvel I struikelt in juli 1972 over de begroting 1973. Na het vertrek van de DS'70-ministers uit het kabinet, maakt Biesheuvel een doorstart; dat kabinet staat bekend als het kabinet-Biesheuvel II.

Biesheuvel heeft na zijn politieke loopbaan nog vele functies bij de overheid en het bedrijfsleven vervuld. Zo was hij onder andere voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Nationale Investeringsbank, lid van de Raad van Commissarissen van OGEM en de KLM, voorzitter van de Koninkrijkswerkgroep voor de Nederlandse Antillen, voorzitter van de Staatscommissie van advies inzake de relatie kiezers-beleidsvorming, voorzitter van de Voorlopige Raad voor Verkeer en Waterstaat en voorzitter van de Interdepartementale Coördinatiecommissie voor Noordzeeaangelegenheden ICONA. Mr. Biesheuvel overleed te Haarlem op 29 april 2001. Hij werd begraven op de Algemene Begraafplaats aan de Bergweg in Bloemendaal.

Zijn dochter Wieke Biesheuvel schrijft stukjes in Libelle.

Trivia

Vanwege zijn lange gestalte (Biesheuvel was bijna twee meter lang) werd hij vaak 'mooie Barend' genoemd.

Voorganger:
V.G.M. Marijnen
Minister van Landbouw en Visserij
1963-1967
Opvolger:
P.J. Lardinois
Voorganger:
P.J.S. de Jong
Minister-president
1971-1973
Opvolger:
J.M. den Uyl
Voorganger:
P.J.S. de Jong
Minister van Algemene Zaken
1971-1973
Opvolger:
J.M. den Uyl


[bron?]

noicon
noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)