Warmtewisselaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jeroen Brussee (overleg | bijdragen) op 17 aug 2013 om 21:06. (het lekken van een warmtewiel)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Een warmtewisselaar is een apparaat dat warmte van het ene medium (vloeistof, gas) overbrengt naar het andere. Dit proces wordt warmteterugwinning genoemd. Door toepassing van een warmtewisselaar kan worden bespaard op de energiekosten.

Een ideale warmtewisselaar koelt het eerste medium af tot de temperatuur waarmee de tweede instroomt en warmt het tweede medium op tot de temperatuur waarmee het eerste medium instroomt. Dit ideaal kan benaderd worden met het tegenstroomprincipe.

Soorten

De meest voorkomende warmtewisselaars zijn:

  • het warmtewiel
  • de platenwisselaar
  • het twincoilsysteem

In de regel is een investering in een warmtewiel het snelste terugverdiend, daarna volgen respectievelijk de platenwisselaar en het twincoilsysteem.

Wat betreft de inbouwmaten van bovenstaande systemen is het precies omgekeerd. Het warmtewiel en platenwisselaar nemen meer plaats in dan een twincoilsysteem.

Het twincoilsysteem heeft het voordeel dat het toevoerkanaal van de luchtbehandelingskast niet direct naast het afvoerkanaal van de lucht hoeft te worden geplaatst. Een ander voordeel is dat een twincoil systeem géén deeltjes (zoals micro-organismen en stof) van de afvoer- naar de toevoerlucht kan transporteren. Een warmtewiel heeft dit probleem wel.

Zie ook

Zie de categorie Heat exchangers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.