Afgod

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 3 jun 2006 om 20:27.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

De term afgod verwijst naar een god die de spreker niet als ware god erkent. (Het prefix af- heeft hier de betekenis 'verwijderd van'.) Het is een begrip dat hoofdzakelijk in de Abrahamitische religies wordt gebruikt. Deze monotheïstische religies kennen één ware god, andere goden zijn derhalve afgoden.

In de Tenach en de Bijbel wordt volgens Joden en christenen één ware god beleden. Zijn naam is JHWH of God. Binnen het christendom wordt er ook vaak verwezen naar een afgodendienst, dit betekent het vereren van een valse god of heilige, bij de protestanten wordt heiligenverering en Mariaverering gezien als een afgodendienst.

De term afgod wordt ook als synoniem voor idool gebruikt; verafgoden is dan: iets of iemand als idool hebben. Een verafgodend persoon in deze zin wordt ook wel een dweper genoemd.

noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)