Woensdag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 5 jun 2006 om 14:27.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Woensdag is een van de zeven dagen van de week volgens de Gregoriaanse kalender. Het is de dag die op de dinsdag volgt.

Woensdag is naar de Germaanse god Wodan genoemd. Het is de middelste dag van de week en hij heet in het Duits dan ook Mittwoch.

Aswoensdag valt op de zevende woensdag voor Pasen. Het is de dag na Carnaval en het begin van de rooms-katholieke vastentijd.

Woensdagmiddag

Veel basisscholen in Nederland en Vlaanderen zijn op woensdagmiddag gesloten, wat de basisschoolkinderen halverwege de week een halve dag extra ontspanning geeft. In Vlaanderen hebben ook de leerlingen van het secundair onderwijs doorgaans de woensdagmiddag vrij. Alleen in de topsportscholen wordt deze tijd gebruikt voor extra training. In Nederland verschilt dat per school en per klas.

De kinderen kunnen dan spelen, of een sport beoefenen. In de jaren 80, een tijd waarin er in Nederland en Vlaanderen nog geen commerciële televisie bestond, werden er op woensdagmiddagen extra veel kinderprogramma's uitgezonden.

Zoek woensdag op in het WikiWoordenboek.

Sjabloon:Weekdagen

noicon
noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)