Vlag van Griekenland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 1 jul 2006 om 22:17.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Vexillologisch symbool voor een nationale vlag te land en ter zee? Vlag van Griekenland (ratio 2:3)

Het ontwerp van de vlag van Griekenland is opgebouwd uit vijf horizontale blauwe balken tegen een witte achtergrond. In de linker bovenhoek bevindt zich een blauwe vierkant met daarin een wit kruis. Het kruis staat symbool voor de Griekse Orthodoxie, de grootste godsdienst in Griekenland. De vijf blauwe en vier witte balken staan, naar wordt aangenomen, voor de negen lettergrepen in de zin "Ελευθερία ή Θάνατος" ("Vrijheid of de Dood", " E-ley-the-ri-a i Tha-na-tos"). Een andere verklaring luidt dat de balken staan voor de negen Muzen, de Griekse godinnen van de kunsten en wetenschap uit de Griekse mythologie.

De kleuren van de vlag symboliseren de lucht en de zee met blauw en met wit wolken en golven. Deze combinatie stamt terug tot 1828. De huidige vlag is in gebruik sinds 1978 als nationale vlag. Daarvoor werd deze vlag op zee al gebruikt maar toen met een donkerder kleur blauw. De exacte kleur blauw ligt overigens niet vast, waardoor de Griekse vlag in vele tinten te zien is.

Overige vlaggen van Griekenland

Historische vlaggen van Griekenland

Sjabloon:Vlagwapen

noicon
noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)