Naar inhoud springen

Taco Dibbits

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Haaftjlv (overleg | bijdragen) op 30 mei 2016 om 17:32. (Aanmaak nieuw lemma Taco Dibbits)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Taco Dibbits, 7 september 1968, is een Nederlands kunsthistoricus.

Na een werkzaamheid sedert 2002, waarvan sinds 2008 in de functie van directeur Collecties, is hij per 15 juli 2016 benoemd tot hoofddirecteur van het Rijksmuseum Amsterdam.

Dibbits studeerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de University of Cambridge.

Bij zijn aanstelling in het Rijksmuseum in 2002 werd hij conservator van de Collectie van 17e-eeuwse schilderkunst. Daaraan voorafgaand was hij directeur van de afdeling Oude Meesters van Veilinghuis Christie's in Londen.

In het Rijksmuseum leidde hij de afgelopen jaren een team van conservatoren van collecties van schilderijen, beeldhouwwerken, toegepaste kunst en Aziatische kunst.Speciale vermelding verdient zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de lay-out van het museum, mede binnen de context van de recente ingrijpende verbouwing.

Hij had een belangrijk aandeel in vele belangrijke acquisities van het museum, waaronder Jan Steen’s Burgemeester van Delft en Gerrit Berckheyde's Gezicht op de Herengracht, Amsterdam. Verder was hij nauw betrokken bij de succesrijke Rembrandt-Caravaggio-expositie in 2006.

Taco Dibbits is (mede)auteur van tientallen kunsthistorische publicaties.

Externe Links