Naar inhoud springen

Robbert van den Broeke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Ondergraver (overleg | bijdragen) op 28 mei 2017 om 17:53. (Comeback)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Robbert van den Broeke
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Robbert van den Broeke
Geboren 7 mei 1980
Breda
Nationaliteit(en) Vlag van Nederland Nederlands
Beroep(en) medium
Website Robbert van den Broeke
Portaal  Portaalicoon   Esoterie

Robbert van den Broeke (Breda, 7 mei 1980) is een Nederlander die zich presenteert als paranormaal medium. Als zodanig verscheen hij sinds 2004 met enige regelmaat op de Nederlandse televisie. RTL 4 bracht in het najaar van 2005 een programmaserie met Van den Broeke uit onder de titel Er is zoveel meer.

In 2006 werd hij ontmaskerd door onder andere Stichting Skepsis, Dossier X, dagblad De Telegraaf en enkele leden van het FOK!-forum.[1]

Televisieoptredens

Van den Broeke claimt contact te hebben met overledenen, geesten te kunnen fotograferen en graancirkels te ontdekken (meestal in zijn woonplaats Hoeven). Hij presenteerde zich in 2004 in de programma's Catherine van Catherine Keyl (RTL 4), Wonderen bestaan (KRO), Life & Cooking (RTL4) en JENSEN! (RTL 5).

Ontmaskering

Genverbrander

Nadat Van den Broeke zich in 2004 enkele malen in de programma's Catherine, Wonderen Bestaan en Life & Cooking had vertoond, groeide de interesse van het Nederlandse publiek zodanig dat Irene Moors een programmaserie met Van den Broeke maakte, getiteld Er is zoveel meer. In dit programma, in 2005 uitgezonden door RTL 4, vertelde Van den Broeke over zijn paranormale gaven. Zo sprak hij in de aflevering van 18 december met een vrouw, wier man Arno overleden was. Van den Broeke vertelde contact te hebben gezocht met Arno en eindigde zijn verhaal met de volgende tekst:

"Er is nog iets heel belangrijks wat ik moet zeggen. Arno en jij kennen elkaar ook uit een ander leven. Jullie zijn heel diep met elkaar verbonden. Misschien heb je dat zelf ook al weleens gevoeld, maar dat is wel zo. En ik moet daar iets van zeggen. Het is belangrijk ook ter verwerking van dit, om ook dit los te laten. Er komt iets van een jaartal door. 1793 en 1823. In die tussentijd heb jij geleefd. In dat leven ben je ook niet zo heel oud geworden. Een jaar of 30 of zo. Er komt een heel verhaal bij mij binnen. Het was in Nederland. Coevorden krijg ik door. Jouw naam was Hillegien. Je heette Hillegien. Hellegien. Hillegien hoor ik. Hillegien. Ik krijg een achternaam bij jou door. Mogelijk iets van Rozenboom of Rozeboom. Jij heette Rozeboom toen. En jij leefde toen al samen, er komt heel duidelijk een naam, iets van Luwert, Luwert, die naam hoor ik. En er is iets met 7 maart. En er is iets met 7 augustus in dat leven. Ik heb zo'n gevoel dat je dus met deze partner eigenlijk in dat leven hebt geleefd. Vlak na het huwelijk in dat leven ben jij overleden. In datzelfde jaar. Je bent toen getrouwd en eigenlijk datzelfde jaar, ik heb zo'n gevoel in augustus, ben jij overleden. Jouw man was toen bezig, of iets met... Ik krijg een beroep door. Trapper of trap... Ik weet niet wat dat betekent. Trapper of genverbrander of genverbranden. Ik weet niet precies wat dat betekent."

Rob Nanninga van de Stichting Skepsis stelde vast dat veel van deze informatie precies zo te vinden was op het internet. Een zoektocht op Google bracht hem bij een website waar de stamboom van deze Hillegien Rozeboom stond.[2] Vooral het woord genverbrander trok aandacht. Dit moest namelijk geneverbrander (=jeneverbrander) zijn, maar was verkeerd gespeld. Dezelfde spelfout was te vinden op een genealogische website, waar ook de rest van zijn informatie die hij in deze aflevering opnoemde, op vermeld stond.

In februari 2006 leverde Van den Broeke in het Brabants Dagblad commentaar op zijn ontmaskering: "Ik zweer het op mijn dood. Als ik een lijn naar boven heb, heb ik toch geen andere rotzooi nodig? Ik ben mijn eigen Google. Genverbrander; ik hoorde en zag het ook. Maar het gebeurt vaker dat ik de naam Maarten of Frans verneem en het Marten of Frank moet zijn. Bovendien: zou ik op een briefje het woord geneverbrander voor me krijgen, ik zou er vermoedelijk nog genverbrander van maken. Ook omdat ik licht dyslectisch ben."

Nonnenfoto's

Toen kort daarop bleek dat de foto's die hij maakte tijdens de laatste uitzending van Er is zoveel meer vervalst waren, viel voor hem het doek. Van den Broeke deed of hij de geestverschijning van de "non van Singraven" met zijn digitale camera kon fotograferen. Toen presentatrice Irene Moors op de knopjes van de camera begon te drukken, bleek dat er vier foto's aanwezig waren, terwijl er maar drie keer afgedrukt was. Bovendien bleek uit diverse andere aspecten, onder andere de tijdstippen waarop de foto's gemaakt werden, dat de foto's veel eerder waren genomen'. Ook ontbrak er een fotonummer in het rijtje, zodat hij een foto verwijderd moet hebben. Van den Broeke verklaart dat er door de bovennatuurlijke invloed op de camera heel vaak foto's spontaan worden gewist. "Uit dit voorbeeld is makkelijk te halen dat sceptici selectief op zoek zijn naar details die als bewijs van bedrog kunnen worden geïnterpreteerd; hierin ontbreekt echter kennis van het klimaat van het verschijnsel zelf", aldus Van den Broeke.

Van den Broeke werd met behulp van meer ontdekkingen 'ontmaskerd'. Zo vertelde hij dat hij buitenaardse wezens kon zien en deze op foto kon afdrukken, waar anderen ze niet zagen. De Telegraaf zag hier echter trucage in en kwam tot de ontdekking dat een dergelijk effect kon worden nagebootst door uit gewoon wit papier een poppetje te knippen en dit - in een slecht verlichte kamer - voor de camera te bewegen. Eerder al wist de website Dossier X te achterhalen dat één van de andere buitenaardse wezens op de foto's van Van den Broeke afkomstig was van een foto uit het boek De Wereld van het Ongrijpbare van Reader's Digest, waarop Asaro Mudmen uit Nieuw-Guinea staan afgebeeld die getooid met kleimaskers een rituele krijgsdans uitvoeren. Van den Broeke beweert dat het vaker voorkomt dat bestaande afbeeldingen op de foto "doorkomen".[3]

RTL 4 besloot in februari 2006, om negatieve publiciteit te voorkomen, de herhalingen van Er is zoveel meer te schrappen en geen nieuwe opnames te maken met Van den Broeke.

Comeback

In 2012 maakte hij een comeback, op internet[4] en in de media. Zo liet hij zich interviewen door het spirituele tijdschrift Spiegelbeeld[5], doet hij regelmatig verslag van gevonden graancirkels rond zijn woonplaats[6][7], en demonstreert hij nog altijd geestesverschijningen, vastgelegd op film en foto[8]. Ook claimt hij contact te hebben met overleden personen als Jos Brink,[9] Paul Kurtz,[10][11], Michael Jackson en koningin Juliana der Nederlanden.[12]

Arrestatie

Op 6 januari 2016 werd Van den Broeke gearresteerd wegens vermeende bedreiging. Zijn woning werd doorzocht en hij zat zes dagen vast in een Amsterdamse politiecel. Zijn advocaat ontkende de bedreigingen en beweerde dat zijn Facebookpagina gehackt was.[13][14]