JENSEN

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf JENSEN!)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
JENSEN
Genre Praatprogramma
Speelduur 30-40 minuten
Bedenker Robert Jensen
Presentatie Robert Jensen
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Productie
Producent Robert Jensen
Uitzendingen
Start 15 maart 2002
Afleveringen 569 (9 november 2018)
Netwerk of omroep Yorin (2002-2005)
RTL 5 (2005-2011, 2018-heden)
Veronica (2013)
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

JENSEN is een Nederlands praatprogramma, dat wordt gepresenteerd door Robert Jensen. In het programma zijn interviews te zien met beroemdheden en opmerkelijke personen (uit het publiek) en worden er komische monologen gehouden door de presentator.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste aflevering was op 15 maart 2002. De eerste seizoenen werden wekelijks uitgezonden in de late avond op Yorin. Vanaf 5 september 2005 werd het programma elke werkdag van 22.30 tot 23.15 uur uitgezonden op RTL 5. Naast Robert Jensen was ook sidekick Jan Paparazzi in het programma te zien. De twee maakten destijds ook een radioprogramma in de ochtend op Yorin FM. In 2007 stopte Jan Papparazzi als sidekick bij het programma. André Pronk (bekend van X Factor) nam Paparazzi's rol als croupier in de vrijdageditie tijdelijk over. In het opvolgende seizoen werd dit onderdeel geschrapt.

In juli 2008 werd bekendgemaakt dat RTL wilde stoppen met JENSEN! en het programma verdween plots van de buis.[1] Vanaf 12 november 2009 werden er toch weer nieuwe afleveringen uitgezonden, waarbij ook Jan Paparazzi weer als sidekick op de rode bank plaatsnam.[2] Deze afleveringen werden eenmaal per week uitgezonden op de donderdagavond van 21.35 tot 22.35 uur. In 2011 besloot RTL opnieuw de stekker uit het programma te trekken.

Het programma keerde op 4 april 2013 terug op de televisie bij Veronica. Aanvankelijk was er ook een show op de donderdagavond van 22.30-23.00 uur (Jensen Later), maar deze show werd na 16 mei 2013 geschrapt vanwege tegenvallende kijkcijfers.

In november 2018 keerde het programma terug op RTL 5.

Onderdelen[bewerken]

Over het algemeen waren er 2 à 3 gasten op een avond. Het programma begon altijd met Jensen Breaking News, waarin lachwekkende mediamomenten werden getoond. Hierna kwamen de gasten. Tot het nieuwe seizoen van 2007 speelde Jensen op de vrijdagavond met een bekende gast tevens het roulettespel, waarin Jan Paparazzi de croupier was. Dit programmaonderdeel was bekend door de groene vraag, een extreme vraag die de geïnterviewde regelmatig in verlegenheid bracht. Ook waren er zo nu en dan specials in het programma waarin een bekende persoon op de hak werd genomen.

Jensen! Breaking News[bewerken]

In Jensen! Breaking News werden amusante videofragmenten en afbeeldingen getoond. De videofragmenten konden daadwerkelijke bloopers of fouten in televisieprogramma's zijn, maar ook opvallende fragmenten bewerkt met geluidseffecten en voorzien van commentaar. Dit laatste gebeurde ook vaak bij afbeeldingen die werden gepresenteerd als acties van een bepaalde bekende Nederlander. Meestal was het een en ander gemonteerd door Jensen zelf, zonder het toe te geven. Een aantal filmpjes was gemaakt door LuckyTV. In 2006 zond Jensen een filmpje van Buro Renkema uit zonder bronvermelding. Buro Renkema startte een inzamelingsactie om Jensen aan een eigen redactie te helpen.

In het verleden maakte Kelly van der Veer wekelijks een filmpje voor het vrijdagavondprogramma. Soms waren de volgende onderdelen te zien:

 • Jensen Docu - Een documentaire over rare verschijnselen.
 • Het kind van - Hoe ziet het kind van twee bekende Nederlanders eruit?
 • Tel Sell - Een merkwaardig "Tel Sell"-product wordt aangeprezen.
 • Yes-R at the Movies - Rapper Yes-R gaat naar de première van een film.
 • Moeizaam interview - Een moeizaam interview van tv.
 • Bezopen Presentator - Beelden van een presentatie vertragen waardoor een dronken effect ontstaat.
 • Jensens Oostblokje - Aparte filmpjes uit het oosten.
 • Jensens Dierenrubriek - Filmpjes met dieren.
 • Jensens weekend - Hierin doet hij alsof hij in het weekend iets vreemds heeft meegemaakt.

Gasten[bewerken]

Nederlandse gasten (selectie)[bewerken]

Patty Brard, Kim Holland, Tatjana Šimić, Kelly van der Veer, Nel Veerkamp, Bas van Toor, Peter van der Vorst, Herman Berghuis, Johan Derksen, Ben Gadellaa, Henkjan Smits, Gerard Joling André Pronk, Ali B, Wouter Bos, Mark Rutte, Jan Marijnissen, Geert Wilders en Hilbrand Nawijn. Op 10 mei 2006 verscheen Rita Verdonk in het programma, om zo onder meer steun te zoeken voor haar kandidaatschap voor lijsttrekker van de VVD.

Internationale gasten[bewerken]


Radio[bewerken]

Van 2 augustus 2010 t/m 3 februari 2011 presenteerde Robert Jensen ook onder de naam JENSEN! samen met sidekick Jan Paparazzi van maandag tot en met vrijdag van 6.00 uur tot 9.00 uur op Radio Veronica een ochtendprogramma. Naast columns van onder meer René van der Gijp, Henk Westbroek (onregelmatig) en Hans Kraay jr. was er ook onregelmatig een seksproblemenrubriek met Kim Holland.

Daarnaast bespraken Jensen en Jan Paparazzi de feitjes, verjaardagen van bekende personen en Jensen Breaking News. Jan Paparazzi belde in de rubriek 'Telefoonterreur' met onbekende Nederlanders en joeg hen op stang en belde in de rubriek 'Jan belt met' met bekende Nederlanders. In de rubriek 'Belletje trekken' werden bekende Nederlanders zonder het te weten met elkaar doorverbonden. Ook waren er de Paul Jambers- en Julio Iglesias-quiz.

De vaste vervanger van Jensen was Henk Westbroek. Hij werd bijgestaan door sidekick Erwin Peters.

Trivia[bewerken]

 • Uit onderzoek van TNS NIPO bleek dat het gemiddeld aantal vloeken per minuut van alle Nederlandse programma's het hoogst lag bij JENSEN!. Hiermee stond het programma nog voor Wakker worden met Valerio (TMF), Lotte (Tien) en Wildboyz (MTV).[3]
 • In samenwerking met uitgeverij Ribem bedroog acteur Leon van Waas Jensen en het publiek in de uitzending van 15 april 2008 door zich voor te doen als de uitgenodigde ex-tbs'er Richard B., die niet wilde komen. Na de uitzending maakte Ribem het bedrog zelf bekend.[4]
 • In het programma vertelde Pim Fortuyn dat hij zich onveilig voelde: "Als mij wat gebeurt, dan zijn zij medeverantwoordelijk en dan kunnen ze niet hun handen er vanaf trekken 'ik heb die aanslag niet gepleegd'. Nee, je hebt het klimaat ermee gecreëerd. En dat moet stoppen."
 • Het interview met Snoop Dogg op 29 maart 2007 werd op YouTube meer dan 2 miljoen keer bekeken.[5] Ook zorgde dit interview voor veel commotie in Amerika. Snoop Dogg maakte Bill O'Reilly, een bekende televisiepresentator in Amerika, namelijk belachelijk. Hij liet zich er vrij over uit in JENSEN!. Het interview kwam zelfs op de Amerikaanse tv.[6] Bill O'Reilly reageerde hierop in zijn eigen programma door te zeggen dat het dom was van Nederland om Snoop Dogg in het programma uit te nodigen. Op 26 november 2009 had Jensen opnieuw een kort interview met Snoop Dogg via een rechtstreekse verbinding met Utrecht. Hier liet Snoop zich weer vrij uit over het voorval.

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]

 1. (nl) RTL 5 en Robert Jensen uit elkaar - Zappen. Zappen (2008-06-21). Geraadpleegd op 2017-03-09.
 2. Robert Jensen tekent contract bij RTL Nederland, Mediacourant.nl, 27 oktober 2009
 3. Meeste vloeken bij BNN en Jensen, RTLNieuws
 4. Jensen verbaasd na grap uitgeverij, De Volkskrant, 16 april 2008
 5. (nl) snoop dog JENSEN - YouTube. www.youtube.com. Geraadpleegd op 2017-03-09.
 6. Gawker - Snoop Dogg Cordially Invites Bill O'Reilly To Smoke His Pole - Defamer (2009-05-04) Gearchiveerd op 2009-05-04. Geraadpleegd op 2017-03-09.