Zwanen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Messi~nlwiki (overleg | bijdragen) op 2 nov 2006 om 16:50.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Sjabloon:Taxobox begin Sjabloon:Taxobox image Sjabloon:Taxobox begin placement Sjabloon:Taxobox regnum entry Sjabloon:Taxobox phylum entry Sjabloon:Taxobox classis entry Sjabloon:Taxobox ordo entry Sjabloon:Taxobox familia entry Sjabloon:Taxobox subfamilia entry Sjabloon:Taxobox end placement Sjabloon:Taxobox section subdivision

  • Cygnus
  • Coscoroba

Sjabloon:Taxobox end

Wilde zwaan
Bestand:Kleine zwaan.jpg
Kleine zwaan
Zwarte zwaan

Zwanen zijn de grootste watervogels uit de onderfamilie Anserinae (Zwanen en ganzen). De meeste soorten behoren tot het geslacht Cygnus. Een uitzondering is de coscorobazwaan (Coscoroba coscoroba), die tot het aparte geslacht Coscoroba wordt gerekend.

Anatomie en leefwijze

Zwanen zijn elegante vogels met een lange hals. Ze zijn zwaargebouwd en stijgen moeizaam op van het water. Daarbij trappelen ze en slaan ze krachtig met de vleugels. Ze hebben een onhandige, waggelende gang.

Het voedsel bestaat meestal uit waterplanten ,die gezocht worden in ondiep water. Hierbij komt hun lange hals goed van pas.

In Nederland zijn de zwanen wit, behalve de zwarte zwaan. Bij ons is deze laatste een uiterst schaarse broedvogel. Ze stammen af van dieren uit watervogelcollecties. Het zijn standvogels, maar bij ons overleven de jongen geen zware winter.

Bij zwanen is er geen verschil in verenkleed tussen het mannetje en vrouwtje.

Zwanen zijn monogaam; een paar blijft hun hele leven bij elkaar. Het nest bevindt zich op de grond of op een berg plantaardig materiaal in of op de oever van water. Het vrouwtje broedt gemiddeld zes bleke, effen eieren uit. Ondertussen houdt het mannetje de wacht. Bij het verdedigen van hun broedsel kunnen mannetjes behoorlijk agressief zijn. Hierbij schuwen ze zelfs niet om te dichtbij komende mensen aan te vliegen. De taak van het mannetje houdt niet op bij het bewaken van het broedende vrouwtje: bij sommige soorten helpt het mannetje ook met het uitbroeden van de eieren.

De nestjongen hebben nog een grijze of bruine donsvacht en een relatief korte hals. Al een paar uur na het uitkomen, kunnen ze al lopen en zwemmen. Het zijn dus nestvlieders. Gedurende enkele maanden worden de jongen door beide ouders warm gehouden en bewaakt. Voedsel zoeken doen ze zelf.

Een zwaan leeft in het wild ongeveer 20 jaar.

's Winters leven ze in troepen.

Taxonomie

Geslacht Cygnus (Zwanen)

Geslacht Coscoroba

Zie ook:

Zie de categorie Cygnus van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.