Trompetzwaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Trompetzwaan
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2020)
Trompetzwaan op nest
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Anseriformes (Eendvogels)
Familie:Anatidae (Eendachtigen)
Geslacht:Cygnus (Zwanen)
Soort
Cygnus buccinator
Richardson, 1831
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Trompetzwaan op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels
Trompetzwanen met jongen

De trompetzwaan (Cygnus buccinator) is een grote witte zwaan die inheems voorkomt in het westen van Noord-Amerika. De soort is nauw verwant aan de wilde zwaan uit Eurazië.

De naam danken de trompetzwanen aan het geluid, dat sommigen aan trompetgeschal doet denken.

Anatomie[bewerken | brontekst bewerken]

Trompetzwanen hebben een zwarte snavel en zwarte poten, contrasterend met het witte gevederte. Hun vleugelspanwijdte kan drie meter bedragen. Kuikens zijn grijs en worden na de eerste rui wit.

Habitat[bewerken | brontekst bewerken]

De soort komt hoofdzakelijk voor in vijvers en brede zachtstromende rivieren in noordwestelijk Noord-Amerika. De grootste populaties bevinden zich in Alaska. Het vrouwtje legt 3 tot 9 eieren op een nesteiland van plantenresten. Het nest kan verschillende jaren worden gebruikt. Net als andere zwanensoorten blijven het mannetje en vrouwtje hun hele leven bij elkaar. De kuikens kunnen bijna direct lopen en zwemmen, maar het duurt 3 tot 4 maanden dat ze kunnen vliegen.

Voedsel[bewerken | brontekst bewerken]

Trompetzwanen leven van plantaardig voedsel, dat ze met hun lange nek en platte snavel van de bodem van ondiep water opslobberen. 's Winters eten ze ook gras en graan. Kuikens worden door hun ouders gevoed met insecten en ander klein dierlijk voedsel, maar in de loop van de eerste maanden verandert het dieet in plantaardig voedsel.

Vogeltrek[bewerken | brontekst bewerken]

In het zuidelijke gedeelte van het verspreidingsgebied blijven de vogels het hele jaar aanwezig. In noordelijker gelegen gebieden trekken de vogels in de winter naar de kust van de Grote Oceaan en naar het midwesten van de Verenigde Staten. Hierbij vormen ze V-vormige groepen.

Beschermingsstatus[bewerken | brontekst bewerken]

Trompetzwanen kwamen vroeger in bijna heel Noord-Amerika voor, maar als gevolg van intensieve jacht om de eieren, veren en het vlees stierf de soort in het begin van de 20e eeuw bijna uit. Inmiddels is de populatie weer gegroeid en wordt de soort niet meer met uitsterven bedreigd. Wel is de soort nog beschermd.