Anatidae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zwanen, ganzen en eenden
Eider
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Anseriformes (Eendvogels)
Familie
Anatidae
Vigors, 1825
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zwanen, ganzen en eenden op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Anatidae (ook eendachtigen of eenden, ganzen en zwanen genoemd) zijn een familie van zwemvogels. De familie telt 53 geslachten en meer dan 170 soorten.[1]

Tafeleend, Wintertaling, Krooneend

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De eendachtigen hebben zwemvliezen en een min of meer platte snavel. Hun veren zijn waterafstotend.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

Een bijzondere eigenschap van eendachtigen is dat de mannelijke dieren een penis hebben, terwijl dat bij de meeste andere vogels niet het geval is. Vrouwtjes hebben een spiraalvormig genitaal, waardoor de relatief lange penis van de woerd niet goed kan penetreren als het vrouwtje dat niet wil, zoals vaak het geval is als een alleenstaand mannetje een vrouwtje van een ander mannetje probeert te bevruchten.[2][3]

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

De hier gepresenteerde volgorde van geslachten binnen de Anatidae is alfabetisch en zegt daarom niets over de onderlinge verwantschap tussen de geslachten.

Andere indelingen met onderfamilies[bewerken | brontekst bewerken]

Er worden verscheidene onderfamilies onderscheiden maar over deze indelingen bestaat geen consensus. Vaak worden nog onderscheiden: Anatinae (eenden), Anserinae (ganzen), Merginae (zaagbekken, brilduiker, ijseend, eider, zee-eenden ), Oxyurinae (stekelstaarteenden) en Tadorninae (halfganzen).

De ekstergans, lange tijd beschouwd als lid van de Anatidae, wordt tegenwoordig meestal met enkele uitgestorven soorten in een aparte familie geplaatst, Anseranatidae.