Gonny van Oudenallen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Messi~nlwiki (overleg | bijdragen) op 2 nov 2006 om 16:53.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Hillegonda Francisca Maria (Gonny) van Oudenallen (Amsterdam, 31 januari 1957) is een Nederlands politica en sinds 7 juli 2006 als eenmansfractie - Groep Van Oudenallen - lid van de Tweede Kamer. Van april 1998 tot maart 2006 was ze gemeenteraadslid in de gemeente Amsterdam voor de partij Mokum Mobiel. Eerder was ze lid van de VVD.

Van Oudenallen begon haar loopbaan als stewardess bij de KLM en bij Martinair. Rond 1995 raakte ze in Amsterdam bekend als actievoerder tegen het vermeende schrikbewind van de Dienst Parkeerbeheer. In 1998 kwam ze als eenmansfractie in de gemeenteraad namens de lokale partij Mokum Mobiel, die zich richtte op ontevreden autobezitters in de hoofdstad.

In 2005 kwam Van Oudenallen in opspraak wegens oneigenlijk gebruik van gemeentesubsidies die haar partij kreeg. Ze zou voor een bedrag van ruim 21.000 euro haar eigen reclamebureau 'Dreams Come True' hebben ingehuurd voor 'ondersteunende werkzaamheden en adviezen'. Tevens kon ze de uitgave van enkele tienduizenden euro's subsidie niet meer verantwoorden.

Bij de Tweede-Kamerverkiezingen 2003 stond Van Oudenallen achtste op de kandidatenlijst van de Lijst Pim Fortuyn (LPF). Ze leek te zijn gekozen, ware het niet dat lijstduwer Hilbrand Nawijn dankzij voorkeurstemmen de plek kon opeisen. In juli 2006 kwam er alsnog een plek vacant, toen Kamerlid Margot Kraneveldt uit het parlement stapte. Bij de LPF-fractie was Van Oudenallen echter niet meer welkom vanwege de subsidie-affaire. Van Oudenallen trad niettemin het parlement in als Groep Van Oudenallen.

Van Oudenallen werd op 7 juli, nog voor het zomerreces, beëdigd. In de media werd gesuggereerd dat dit te maken had met de wachtgeldregeling. Indien Van Oudenallen na het zomerreces was beëdigd dan zou de duur van het Kamerlidmaatschap minder dan drie maanden bedragen, waardoor ze nadien recht zou hebben op een half jaar wachtgeld in plaats van twee jaar. Zelf ontkende ze dat dit een rol speelde. "Het is belangrijk dat de Tweede Kamer compleet is, dat is in het landsbelang", verklaarde Van Oudenallen in haar maidenspeech. Later gaf ze in de pers aan het wachtgeld te zullen besteden aan goede doelen. In haar maidenspeech vroeg ze de andere Kamerleden om hulp bij haar 'inburgering' in de Tweede Kamer.

Op 19 juli 2006 kwam Van Oudenallen in opspraak omdat zij haar sociale huurwoning in Amsterdam-West illegaal zou onderverhuren, terwijl ze zelf een ander huis bewoont. Het onderverhuren van sociale huurwoningen is niet toegestaan. Van Oudenallen en vermeende onderhuurder Oscar Middeldorp ontkenden dat er sprake is van verhuur.[1] Een week later later verscheen in HP de Tijd een nieuwe beschuldiging van het illegaal onderverhuren van een sociale huurwoning: Van Oudenallen zou een sociale huurwoning aan de Lijnbaansgracht die ze zelf voor driehonderd gulden huurde, voor 825 gulden per maand onderverhuurd hebben aan de journaliste Cecilia Tabak, destijds journalist bij het Parool, later bij HP de Tijd. [2].

Opmerkelijke debatten

Tijdens de Algemene beschouwingen 2006 leukte Van Oudenallen haar kamerdebuut op door bijdragen van andere sprekers te ondersteunen met geroffel op bankjes, applaus, gelach en zelfs gejuich. Tijdens haar eigen spreektijd gaf ze aan dat het haar in Den Haag uitstekend bevalt. Merkwaardige oneliners waren o.a. "Wat léuk is het hier!", "De VOC bewijst dat zeehandel ons veel goeds brengt," en, tegen Kamerlid Femke Halsema (GroenLinks): "Emigreer!". Haar vrolijke verschijning werd door de overige kamerleden positief ontvangen. Kamervoorzitter Frans Weisglas bood haar zelfs extra spreektijd aan en eindigde met "Ik was in een slecht humeur, maar u heeft mij helemaal opgevrolijkt."

24 oktober 2006: Tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer maakte Van Oudenallen een slechte beurt door minister Hoogervorst niet te herkennen. Zelfs nadat de voorzitter enige malen had herhaald dat het toch echt de minister was die ze voor zich had, was ze nog niet overtuigd. [3]Achteraf verklaarde ze: "Ik wist zeker: dat is niet Hoogervorst, maar minister Wijn. Natuurlijk werd ik vuurrood van zo'n blunder." Als reden voor haar vergissing gaf ze op: "Ik ben nieuw in de Tweede Kamer. Dan plak je niet bij elk hoofd uit de regering meteen de juiste naam. Olaf Stuger, de nieuwe fractieleider van de LPF, kan dat ook niet, dat weet ik zeker."

Persoonlijk

Gonny van Oudenallen werd geboren als Gonny Koster. Van Oudenallen is de meisjesnaam van haar moeder. Hoewel ze zich al geruime tijd Van Oudenallen noemde, wijzigde ze haar naam pas officieel na 2003. Op kandidatenlijsten voor gemeenteraad en Tweede Kamer stond ze daarvoor vermeld als 'H.F.M. Koster (zich noemende en schrijvende Gonny van Oudenallen)'.

Externe link