Klaslokaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door MelvinvanD (overleg | bijdragen) op 25 nov 2006 om 04:25.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Een klaslokaal is een ruimte in een school waar één schoolklas les krijgt van een leraar of lerares zowel voor een basisschool als school in het voortgezet onderwijs.

Voor de leraar is er doorgaans een schoolbord, whiteboard, overheadprojector of interactief bord (smartboard, focus board, activboard, etc) aanwezig, en voor de leerlingen een schooltafel en een stoel.

Tegenwoordig zitten kinderen vaak in groepjes. Op de vroegere lagere school veelal in rijtjes.

Tegenwoordig zijn er steeds meer klaslokalen die niet aan dit traditionele beeld van een lokaal voldoen. Zo zijn er computers met meerdere personal computers en televisie voor schooltelevisie aanwezig of er een bijzondere opstelling anders dan voor het algemene klassikale lesgeven.

In het TSO en BSO doet ook meer en meer de "werkplaatsklas" zijn intrede. Praktijk-oefeningen en theoretische leerstof kunnen dan in hetzelfde lokaal worden onderwezen, wat de wisselwerking bevordert.

In het Vmbo wordt tegenwoordig steeds meer gebruikgemaakt van leerpleinen. Hier wordt geen klassikaal les meer gegeven maar worden de leerlingen zelfstandig of in groepsverband door een of meerdere docenten in een speciale lesruimte begeleid .