Spionnetje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor een lensje in een deur, zie Deurspion.
Links een zijwaarts gericht spionnetje, rechts een omlaag gericht spionnetje

Een spionnetje is een spiegel die aan de buitenzijde van een raam van een huis gemonteerd is om voorbijgangers te zien aankomen.

Men treft spionnetjes aan bij prostitués en in sommige buurten, vooral als er geen tuin is tussen de huizen en de straat.

Citaten:

  • "Er is hier [in Bazel] een eenige uitvinding, te weten bewegelijke spionnetjes, die van buiten aan iederen kant van de ramen aangebracht zijn, en waardoor de dames, zonder het venster te openen en hare zedigheid te kwetsen, al de voorbijgangers stoutmoedig begluren, terwijl men het haar niet kan doen." (brief van de Zwitserse theoloog Alexander Vinet van 7 september 1817, in: E. Rambert, 1877, p. 31[1])
  • "Hij zat altijd voor het venster van zijne zijkamer, terwijl een dubbel spionnetje hem met eenen enkelen blik de gansche straat vertoonde." (Bredasche Courant, 9 januari 1840)
  • "Eene bovenkamer met drie spionnetjes, een ter rechter-, een ter linkerzij, en het derde in eene tuimelende houding, opdat er geen mensch onopgemerkt de voordeur mocht binnentreden." (D.P. Bohn-Beets, Onze buurt, 1861)
Zie de categorie Spionnetjes van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.