SpursEngine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De SpursEngine, ook bekend als Quad Core HD processor, is een microprocessor ontworpen door Toshiba.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De SpursEngine is een zeer krachtig coderende co-processor die bedoeld is voor ‘high-end-media-streaming’. Zo bezit de SpursEninge hardwarematige codecs, nl. H.264 en MPEG2. Dit heeft als resultaat dat deze microcontroller enorm snel is in het coderen en decoderen van videobeelden. Voor deze acties maakt de SpursEngine gebruik van 4 Synergistic Processing Elements (SPE). Vandaar de naam ‘Quad Core’.

Deze SPE's zijn soortgelijk aan diegene die gebruikt worden in een PlayStation3, alleen zijn deze trager geclockt. Eén SPE van de SpursEngine, draait op een snelheid van 1,5GHZ wat een rekenkracht ontwikkelt van 12Gflops. Gecombineerd geeft dit (12*4) 48Gflops. De SPE van een PlayStation3, geclockt op 3,2 GHz, ontwikkeld al snel 26,8Gflops. Ook heeft de PlayStation3 8 van deze SPE's.

Doordat deze SPE's trager geclockt werden, kon Toshiba de circuit lay-out van de originele SPE verkleinen met 30%. Dit heeft als resultaat dat deze chip nog maar 10-20watt verbruikt.

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

In 2008 plaatste Toshiba deze SpursEngine op een PCI-express kaart. Dit werd SpursEngine SE1000 genoemd. Deze werd voorzien van 128MB XDR-RAM geheugen die snelheden kan halen tot 12,8GB/s.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]