Stéphane Rideau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stéphane Rideau
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Stéphane Rideau (Agen, 25 juli 1976) is een Frans filmacteur.

Rideau werd in 1993 ontdekt door André Téchiné tijdens een rugbymatch. Hij kon onmiddellijk meespelen in Les roseaux sauvages aan de zijde van Gaël Morel en Élodie Bouchez. Voor deze rol kreeg hij een César-nominatie voor grootste mannelijke belofte. Het werd de start van een lange vriendschap en samenwerking met Morel en Bouchez. Morel laat hem meespelen in Premières neiges, een tv-film voor ARTE, in de korte film La vie à rebours en in de speelfilm À toute vitesse. Enkele maanden later krijgt hij van François Ozon de rol van David in de film Sitcom, waarin een scène voorkomt waarin Rideau optreedt in SM-kledij.

In 2000 kiest Sébastien Lifshitz hem voor de rol van Cédric in Presque rien samen met Jérémie Elkaïm. Het expliciete karakter van verschillende scènes met seksuele betrekkingen tussen de twee hoofdrolspelers, levert Rideau definitief het predicaat homo-icoon op, ondanks dat hij heteroseksueel is. Nadien verklaart hij geen rollen van homoseksueel meer te aanvaarden om niet als dusdanig gecatalogiseerd te worden. Door zijn sterk karakter, zijn natuurlijk spel en zijn "gueule" wordt hij soms beschouwd als de Franse Marlon Brando.

Filmografie[bewerken]

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is (gedeeltelijk) vertaald vanaf de Franstalige Wikipedia, die onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.