Sint-Godelieveprocessie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf St.-Godelieveprocessie)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Sint-Godelieveprocessie is een verering aan de heilige Sint-Godelieve van Gistel op de eerste zondag na 6 juli.

De processie[bewerken]

Ieder jaar, bij goed weer, trekken de ruim duizend figuranten in een veertigtal groepen door het Gistelse stadscentrum.

Deze processie vergt ieder jaar zeer veel werk. Een comité, speciaal opgericht voor dit evenement, werkt jaarlijks, enkele maanden zeer hard om de processie in goede banen te leiden. Zo zijn er verschillende regisseurs, enkele kleermaaksters, schminksters, vele commissarissen en nog enkele belangrijke personen om de processie waar te maken.

Geschiedenis[bewerken]

Uit verschillende archiefstukken blijkt dat deze processie al bestaat sinds 1459.

In 2000 en 2001 werd het slotgedeelte van de processie grondig vernieuwd. De symboliek van de vier kronen, typisch voor de heilige Godelieve, werd als een apotheosegroep gerealiseerd.

Laatste regisseurs: Sinds 2010 wordt de processie geregisseerd door Koekelarenaar Guido Willaert, die de fakkel overnam van Arnold Lernout. Sedert 2013 was Arnold Lernout er terug als interim-regisseur tot 2015. Sinds 2016 is de regisseur Jan Bonne.

De Godelieveprocessie werd in 2012 aangevuld met twee nieuwe praalwagens, die de geboorte en het huwelijk van de heilige Godelieve oproepen.

Randevenementen[bewerken]

Die dag is er in Gistel ook veel te doen. Dan is er altijd een kermis op de vernieuwde markt van Gistel. Op het plein, rond de kerk, zijn er meestal ook zeer veel evenementen, allemaal georganiseerd door het stadsbestuur. De Oostmolen is ook steeds feestelijk versierd. In een bakkerij, recht voor de kerk, 'Bakkerij Devisch' genaamd, kan men in deze periode een speciaal gebak kopen, ter ering van de heilige Godelieve. In de Abdij Ten Putte in Gistel zijn eveneens speciale vieringen.

Info[bewerken]

De processie trekt ieder jaar op de eerste zondag na 5 juli, om 16 uur, door de straten van Gistel.

Externe link[bewerken]