Stadsdichter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stadsdichter van Hengelo Wouter Munsterman draagt voor tijdens de herdenking van de April-Meistakingen

Stadsdichter of dorpsdichter is een erebaan. Een lokale dichter wordt gevraagd om, meestal gedurende een in de tijd beperkte periode, gedichten te schrijven over zijn woonplaats en gebeurtenissen die er plaatsvinden.

De eerste Nederlandse plaats met een stadsdichter was Venlo, waar op 1 januari 1993 Emma Crebolder voor de periode van een jaar als stadsdichter werd aangesteld. Ze werd opgevolgd door achtereenvolgens Koos van de Kerkhof, Frans Pollux, Daan Doesborgh, Herman Verweij en Noor Roelofs.

In een aantal gemeentes vindt een verkiezing plaats waarbij het aanwezige publiek kan stemmen. In 2008 werd in Hengelo de eerste stadsdichter gekozen (door een jury) de muzikale zanger/dichter Fred van de Ven. Hij werd in 2010 opgevolgd door Reinier de Rooie. In 2012 werd John Heijmans de derde stadsdichter. In 2014 nam Herman Koetsveld het stokje over gevolgd door Marijke Agterbosch. Zij bleef een jaar langer omdat men na twee jaar geen juiste kandidaat kon vinden. Zij was van mening dat een stadsdichter in haar/zijn periode geschiedenis schrijft. In 2019 werd zij opgevolgd door Hettie Franken. Sinds 2021 is Wouter Munsterman actief als stadsdichter van Hengelo.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn uiteenlopende motieven waarom een stads- of dorpsdichter wordt aangewezen. De dichter wordt in de meeste gevallen geacht:

  • gedichten te schrijven die kunnen worden voorgedragen bij officiële gebeurtenissen, zoals huldigingen, manifestaties en openingen,
  • gedichten te schrijven waarin actueel nieuws in de standplaats op een ludieke, kritische of vervreemdende wijze wordt belicht,
  • deze gedichten voor te dragen tijdens officiële gebeurtenissen en/of te publiceren in periodieken die voor de inwoners toegankelijk zijn,
  • op enigerlei wijze bij te dragen aan de aandacht voor poëzie van de bevolking,
  • gedichten te schrijven en voor te dragen bij uitvaarten van gemeentewege.
  • gedichten schrijven en voordragen bij jaarlijkse lokale activiteiten waaronder: Lintjesregen * Dodenherdenking * Veteranendag * Naturalisatieceremonie *Nieuwjaarsreceptie College B&W * Stadsgedicht in openbare ruimtes.

In Lelystad organiseert men sinds 2005 'De Nationale Stadsdichtersdag', een samenkomst van lokale dichters uit Nederland en Vlaanderen. Gouda kent 't Groot Gouds Stadsdichtersgala'. Vanaf 2018 wordt daar jaarlijks door stads- en dorpsdichters gestreden om de 'Grote Prijs van Gouda'.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]