Stadsparkkerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stadsparkkerk
De Stadsparkkerk in 2011
Plaats Groningen
Gebouwd in 1957
Monumentale status Gemeentelijk monument
Architectuur
Architect(en) Egbert Reitsma
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Stadsparkkerk is een kerkgebouw in de stad Groningen. De kerk, een ontwerp van Egbert Reitsma, staat aan de Paterswoldseweg naast de Neboflat. Beide gebouwen zijn gemeentelijk monument.

De Stadsparkkerk werd gebouwd als Gereformeerde kerk voor de stadsuitbreiding aan de zuidwestkant van Groningen. De kerk werd halverwege de vijftiger jaren van de twintigste eeuw ontworpen in combinatie met het naastgelegen bejaardencentrum. Het is een vrijstaande achthoekige centraalbouw met een koperen tentdak. De kerkzaal bevond zich op de eerste verdieping. Aan de buitenzijde is in baksteen de tekst "Wij prediken Christus de gekruisigde" aangebracht.

De bouw vond grotendeels plaats in 1957 en de kerk werd op 20 augustus 1958 in gebruik genomen.[1] Aan de kerk vastgebouwd is een kosterswoning, die in 1959 gereed kwam.

In 2000 werd de kerk afgestoten door de Gereformeerde kerk en verkocht aan de Vrije Baptistengemeente Groningen die de kerk tot maart 2012 heeft gebruikt. Vervolgens werd de kerkzaal verbouwd tot appartementen: sinds 2014 huisvest het gebouw theologiestudenten.[2]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]