StarUML

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
StarUML
Ontwikkelaar MKLab
Recentste versie 2.8.0 
(15 november 2016)
Status Actief
Besturingssysteem Windows NT+
Geschreven in Object Pascal
Categorie UML-programma
Licentie Aangepaste versie van GPL
Website (en) staruml.io
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

StarUML was een opensource-programma voor het maken van UML-diagrammen op Windows. Het was beschikbaar onder een aangepaste versie van de GPL. Het doel van het StarUML project was het ontwikkelen van een UML-programma dat een volwaardig alternatief is voor commerciële software zoals Rational Rose en Together. StarUML ondersteunt UML 2.0 en model driven architecture. Het programma was voornamelijk geschreven in Delphi.

Geschiedenis[bewerken]

De oorspronkelijke naam van het programma was Plastic of Agora Plastic. De eerste uitgebrachte versie was versie 0.9 in 1996. Het was destijds een vrij eenvoudig programma waarmee afhankelijkheden tussen softwaremodules konden worden gemodelleerd. In 1997 volgde versie 1.0 als freeware. Deze versie ondersteunde object-modeling technique, een voorganger van UML.

In 1998 kwam versie 1.1 waarin het mogelijk was UML klassediagrammen te modelleren. In 2000 werd Plastic 2.0 uitgebracht met ondersteuning voor UML, het genereren van Java broncode en reverse engineering. In de versies die volgenden werd de ondersteuning voor de beschikbare UML-standaard toegevoegd, namelijk voor UML 1.3 (in Plastic 3.0, 2001) en UML 1.4 (in Plastic 2003, 2003). Plastic 2003 was een geheel opnieuw ontworpen en herschreven versie.

In 2005 volgde Agora Plastic 2005 met ondersteuning voor andere talen. In datzelfde jaar werd het programma hernoemd naar StarUML 5.0 en veranderde het in een open-source project. Ook werd ondersteuning voor UML 2.0 toegevoegd.

Externe links[bewerken]