Starlift Voorburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Starlift, ook wel bekend als Starlift Voorburg, is een voormalig liftfabrikant uit het Nederlandse Voorburg. Het bedrijf werd opgericht in 1926 door de heer Star, die na de Tweede Wereldoorlog zijn bedrijf kwijt raakte wegens zijn gedrag in de oorlog en die opnieuw een liftenfabriek startte in de Rembrandtstraat in Den Haag. Dit bedrijf kreeg de naam STAR & ZOON en werd geleid door de zoon A.B Star. De naam werd later gewijzigd in LIFTBOUW NEDERLAND en dit bedrijf werd in de jaren 70 overgenomen door Starlift, dat later ook nog de Liftenafdeling van HOSTACO overnam. In 1992 werd STARLIFT op zijn beurt overgenomen door KONE. Gedurende de eerste jaren daarna hanteerde het bedrijf de naam KONE-Starlift. In 2001 verviel de oude naam Starlift en ging het bedrijf verder onder de naam KONE.

Installaties van Starlift zijn anno 2010 nog te vinden in een aantal oudere gebouwen en in een van de 230 meter hoge Shell-schoorstenen. Bestaande installaties worden geleidelijk gemoderniseerd. Vele hiervan zijn in onderhoud bij KONE.

KONE Starlift heeft in 1994 een speciale liftinstallatie opgeleverd in de Eusebiuskerk in Arnhem. Deze lift, met een snelheid van 1,8 m/s, brengt bezoekers van de kerk binnen enkele momenten naar 73 meter. De snelheid van de kooi wordt tijdens het passeren van de klokken teruggebracht naar 1 m/s om de bezoekers de gelegenheid te geven ze te bekijken.

Starlift was gedurende vele jaren de hoofdsponsor en naamgever van de zowel nationaal als internationaal succesvolle Voorburgse volleybalvereniging VISADE (eerder DES van Door Eenheid Sterk), die destijds daarom Starlift Voorburg heette.