Startpage

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Startpage
Type Zoekmachine, Proxyserver
Taal Meertalig
Registratie Geen
Eigenaar Startpage B.V.
Opgericht 2009
Status Actief
Link https://startpage.com/
Portaal  Portaalicoon   Media

Startpage is een zoekmachine gevestigd in Nederland en eigendom van de Nederlandse vennootschap Startpage B.V. in Den Haag (voormalig Surfboard Holding B.V.[1]) De zoekmachine heeft de privacy van de gebruiker hoog in haar vaandel staan.

Zoekopdrachten in Europa worden uitgevoerd door Nederlandse servers en in Amerika door aldaar aanwezige servers[2]. Zoekopdrachten uit andere landen worden door de genoemde dichtstbijzijnde servers uitgevoerd.

Startpage presenteert anoniem en dus op een privacy-vriendelijke wijze de zoekresultaten van Google.

Privacy[bewerken | brontekst bewerken]

Door Startpage worden geen IP-adressen opgeslagen. Er worden wel voor de duur van 90 dagen anonieme cookies geplaatst om voorkeuren van de gebruiker te onthouden. Er bestaat ook de mogelijkheid om zonder cookies voorkeuren op te slaan via een zelf te maken URL[3].

Startpage slaat ook geen persoonlijke gegevens op (zoals IP-adressen of zoekgegevens[4]) en geeft geen gegevens door aan derden. Startpage werkt met versleutelde verbindingen https.

Startpage biedt de mogelijkheid aan om zoekresultaten te raadplegen via hun proxy-dienst.

Certificering[bewerken | brontekst bewerken]

European Privacy Seal[bewerken | brontekst bewerken]

Op 30 juni 2015 is aan StartPage de European Privacy Seal (EuroPrise) toegekend vanwege het gehanteerde privacybeleid dat geheel voldoet aan de Europese wetgeving.[5] Deze “Seal” wordt toegekend aan nieuwe Internet initiatieven waarbij de Europese voorschriften op het gebied van gegevensbeveiliging en privacy worden in acht genomen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]