Startpagina.nl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Startpagina.nl
Schilderijenpagina.png
Type Linkpagina
Eigenaar Sanoma Digital
Opgericht 15 september 1998
Status Actief
Link http://www.startpagina.nl
Portaal  Portaalicoon   Media

Startpagina.nl geeft al meer dan 20 jaar een overzicht van handmatig geselecteerde links van relevante en betrouwbare Nederlandse websites. Het is een linkpagina, een website die in de kern bestaat uit een verzameling hyperlinks, verdeeld over vele "dochter"-pagina's. Hierbij worden diensten aangeboden zoals een discussieforum, paginamarkt, smoelenboek, paginablog en andere diensten. Eigenaar is Sanoma Digital te Amsterdam en Hoofddorp.

Getallen[bewerken]

Tijdens de opkomst van internet tussen 2000 en 2005 was startpagina.nl een van de best bezochte Nederlandse websites. Veel mensen hadden startpagina.nl als de startpagina van hun internetbrowser ingesteld, waardoor telkens een bezoek wordt geteld wanneer de browser wordt gestart. In april 2004 telde startpagina.nl zo'n 3700 webportalen (startpaginadochters) met verzamelingen links over allerlei onderwerpen. In december 2005 stond Startpagina, inclusief de dochterpagina's, op de 2e plaats op de lijst met bestbezochte Nederlandse websites die wordt opgesteld door onderzoeksbureau Multiscope.[1] Nummer één is Google. In oktober 2005 is het aantal dochterpagina's uitgebreid tot zo'n 4500, met ongeveer 1700 beheerders. De site heeft nu haar miljoenste link ingeschreven. In april 2006 werd de grens van 5000 dochterpagina's doorbroken. Halverwege 2010 is de 6000ste dochter online gekomen. De populariteit is wel teruggelopen, in 2010 staat Startpagina.nl op de 19e plaats van bestbezochte websites in Nederland, om in 2011 te zakken naar de 24e plaats.[2]

Geschiedenis[bewerken]

Oprichting[bewerken]

Startpagina.nl is 15 september 1998 van start gegaan, opgericht door Durk Jan de Bruin en een paar vrienden. De Bruin had hierbij zijn vader voor ogen als onervaren internetgebruiker, die net een internetaansluiting had, om een online linkboek voor te maken. Het concept, gebaseerd op het oorspronkelijke ontwerp van mede-oprichter Jeroen Paternostre, werd een groot succes en vele vrijwilligers hielpen mee met het opzetten van dochterpagina's. Doordat de Bruin zich voordeed als een hobbyist die vanuit een zolderkamertje werkte kon hij veel mensen zover krijgen om zijn startpagina als hun startpagina in te stellen. Dit verklaart ten dele de enorme groei. Ook gaf hij vaak aan dat het hem niet om het geld te doen was en dat hij zijn startpagina.nl niet wilde verkopen.

Verkocht[bewerken]

Echter, in april 2000 heeft De Bruin startpagina.nl verkocht voor vermoedelijk 30 miljoen gulden (ongeveer 13,5 miljoen euro) aan uitgeversconcern VNU. Dit tot onvrede van een aantal vrijwilligers die meewerkten aan het project. Alle vrijwilligers kregen 1000 gulden (ongeveer 450 euro) per persoon en konden hun pagina voortzetten in de nieuwe samenwerking met VNU. Twee beheerders van dochterpagina's hebben na de verkoop aan VNU-concurrent Startkabel.nl opgericht. Inmiddels zijn er op internet vele klonen van Startpagina te vinden, die bijna allemaal door vrijwilligers worden bijgehouden. Geen van alle echter hebben ze het succes van Startpagina weten te benaderen. Sinds de verkoop aan VNU viel Startpagina.nl officieel onder de Ilse Media-groep, tezamen met websites als NU.nl, zoekmachine ilse en het later gekochte web-log.nl. Ilsemedia werd eind 2009 omgedoopt in Sanoma Digital om de band met de eigenaar te versterken (VNU tijdschriften werd later gekocht door Sanoma Uitgevers).

Van Pagina.nl naar Startpagina.nl[bewerken]

De dochterpagina's waren bereikbaar onder het pagina.nl domein, terwijl Startpagina een eigen domein had, startpagina.nl. In februari 2006 heeft Startpagina.nl de dochterpagina's op hetzelfde domein ondergebracht als de hoofdpagina om meer eenheid tussen dochters en hoofdpagina uit te stralen. Tevens bracht Startpagina een persoonlijke versie van Startpagina.nl uit: Mijn.Startpagina.nl.

Verder is er tegelijkertijd een vierde kolom toegevoegd aan de lay-out van de dochterpagina's. In deze kolom bevindt zich de 'community content'. Dit zijn diensten die bij het onderwerp van de pagina horen als een markt (tweedehands spullen), prikbord (discussie) en een nieuwsbrief (per e-mail).

Externe link[bewerken]

Noten[bewerken]