Naar inhoud springen

Station Achel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Heipedia (overleg | bijdragen) op 2 nov 2018 om 14:53. (Navigatie lijn 18 toegevoegd)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Station Achel
Station Achel
Opening 20 juli 1866
Sluiting 1946 (personen)
1 juni 1973 (goederen)
Telegrafische code LEL
Lijn(en) 18
Reizigerstellingen[1]
  •  Weekdag
  •  Zaterdag
  •  Zondag
(2022)
-
-
-
Beheerder NMBS
Ligging
Coördinaten 51° 16′ NB, 5° 28′ OL
Station Achel (Belgisch spoorwegstation)
Station Achel
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Achel is een voormalig spoorwegstation langs spoorlijn 18 (Winterslag - Eindhoven) in Achel, een deelgemeente van Hamont-Achel.

Het station was een grensstation met quarantainestallen om ingevoerd Nederlands vee te controleren op besmettelijke ziektes. Er ontstond dan ook snel een stationswijk met hotels, cafés en winkels. De wijk groeide later uit tot de parochie Achel-Statie. Na de sluiting voor het reizigersverkeer in 1946 verdwenen de hotels.

Het stationsgebouw, dat in 1959 ook gesloten werd voor het goederenverkeer, bestaat nog, maar is sinds 1963 onherkenbaar geïntegreerd in een industrieel gebouwencomplex.

Einde 2007 werden de laatste quarantainestallen, die zwaar beschadigd waren door een hevige storm, afgebroken.

  1. De bron voor de gegevens is NMBS – Reizigerstellingen. De tellingen worden meestal uitgevoerd in de maand oktober: gedurende 9 opeenvolgende dagen (5 werkdagen en de 2 omliggende weekends) worden dan door het stations- en treinbegeleidingspersoneel visuele tellingen verricht. De methode bestaat erin het aantal in- en uitstappende reizigers te tellen in alle stations en stopplaatsen en dit voor alle treinen van het binnenlands verkeer. Het getal naast het kopje 'weekdag' slaat op het gemiddeld aantal opstappende (dus niet het aantal afstappende) reizigers op een weekdag (maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag opgeteld gedeeld door vijf), zaterdag en zondag staan apart vermeld. De cijfers geven een indicatie en hebben een foutenmarge, die in sommige gevallen aanzienlijk kan zijn.