Naar inhoud springen

Station Barcelona França

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Barcelona Estació de França
Estació de França vanuit de lucht
Plaats Barcelona
Lijn(en) regionale, nationale en internationale treinen
Vervoerder(s) RENFE
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Barcelona

Station Barcelona França (Catalaans: Estació de França, Spaans: Estación de Francia, letterlijk "Frankrijkstation") is een belangrijk spoorwegstation in Barcelona.

Estació de França is het op een na drukste spoorwegstation van de stad na Barcelona-Sants wat betreft reizigersaantallen voor regionale en langeafstandstreinen.

Historie en architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste station dat hier gebouwd werd dateert uit de 19e eeuw en was toen het eindstation voor treinen uit Frankrijk (wat de naam dus verklaart), maar er waren ook lijnen naar Noord- en Oost-Catalonië en naar de Costa Brava.

Het stationsgebouw werd verbouwd en opnieuw geopend voor de wereldtentoonstelling van 1929. De twee monumentale gebouwen die samen het station vormen zijn ontworpen door architect Pedro Muguruza en geopend door Alfons XIII van Spanje. De sporen zijn omgeven door een soort 'U'. De afmetingen samenvattend is het station 29 meter hoog en 195 meter lang.

Het station wordt algemeen gezien als het mooiste van de stad. Dit wordt ingegeven door de ingetogen mix van klassieke en moderne stijlen, compleet met decoratie in marmer, brons en kristal en Catalaans-modernistische en art-deco-motieven. Vanaf de jaren 80 is het station een van de weinige die nog geheel bovengronds is. Alle andere stations van Barcelona liggen geheel of gedeeltelijk ondergronds.

Een deel van het originele gebouw behoort tot de Universiteit Pompeu Fabra als "façadegebouw".

Lijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Gevel
Enkele perrons

Het station heeft 12 sporen en 7 perrons. Het is het eindpunt van een aantal RENFE-lijnen:

Het station was het eindpunt van internationale lijnen zoals de nachttrein Trenhotel naar Frankrijk (tot aan Parijs), Zwitserland en Italië). Bovendien wordt het station vaak gebruikt als uitwijkplaats als andere delen van het spoornetwerk onderhouden worden. Zo kreeg het gedurende de winter van 2008, tijdens werkzaamheden aan de Arago-tunnel, een grote hoeveelheid ritten van andere lijnen te verwerken.

Locatie en de metro van Barcelona[bewerken | brontekst bewerken]

Het station ligt aan de oostzijde van de stad, tussen de haven en de dierentuin. Hoewel het geen eigen metrostation heeft is het makkelijk te bereiken. Lijn 10 van de korte afstandstrein Rodalies rijdt rechtstreeks vanaf het centrum (Sants and Passeig de Gràcia).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Estació de França van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.