Stationsaanduiding

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De stationsaanduiding is een voorstelling van een bepaald opslagmedium door een besturingssysteem.

Onder DOS en Microsoft Windows gebruikt men hier voor een letter als voorstelling van het medium. Een driveletter.

Men kan driveletters toewijzen van A tot en met Z. Met het DOS-commando subst is het mogelijk om een driveletter toe te wijzen aan een directory. Als men meerdere partities aanmaakt op een schijf, en deze formatteert in een voor het besturingssysteem herkenbaar bestandssysteem, wordt automatisch een driveletter toegevoegd. Het systeem van driveletters is inmiddels achterhaald. Ook binnen het Windows-besturingssysteem wordt geleidelijk aan overgestapt naar het gebruik van mounts.

Ondanks de mogelijkheid om driveletters willekeurig toe te wijzen is er altijd een officieuze richtlijn geweest om bepaalde stations een naam te geven. Deze richtlijn is een aantal keren bijgesteld. Hier volgt een chronologische tabel.

A B C D E F Toelichting
5,25"-diskettestation Harde schijf Veel computers werden geleverd met een 5,25"-diskettestation, en een harde schijf.
5,25"-diskettestation 5,25"-diskettestation Harde schijf Veel computers werden geleverd met twee 5,25"-diskettestations, en één harde schijf.
5,25"-diskettestation 3,5"-diskettestation Harde schijf Veel computers werden geleverd met een 5,25"-diskettestation, een 3,5"-diskettestation, en een harde schijf.
3,5"-diskettestation 5,25"-diskettestation Harde schijf De 3,5"-diskette werd populair, men gaf hem de eerst mogelijke driveletter, omdat deze vaker werd gebruikt dan de 5,25"-diskette.
3,5"-diskettestation 3,5"-diskettestation Harde schijf De 5,25"-diskette werd vervangen door de 3,5"-diskette.
3,5"-diskettestation Harde schijf De noodzaak voor een tweede diskettestation verviel omdat men diskettes via het geheugen kon kopiëren. Harde schijven waren inmiddels zo groot geworden dat men diskettes volledig naar de harde schijf kon kopiëren.
3,5"-diskettestation Harde schijf Cd-romdrive De cd-rom ziet het licht, en krijgt de letter D. Voor iedere cd-romdrive moest men zelf drivers laden.
3,5"-diskettestation Harde schijf partitie 1 Harde schijf partitie 2 Cd-romdrive De harde schijf werd vaak opgedeeld in twee of meer partities. De tweede partitie diende vaak om 'rommel' op te slaan, terwijl de eerste voor het besturingssysteem en andere belangrijke bestanden was.
3,5"-diskettestation Harde schijf partitie 1 Harde schijf partitie 2 Cd-romdrive Cd-rombrander Men ging zelfstandig cd's branden. De tweede partitie van de harde schijf bleek ideaal om image-files op te slaan.
3,5"-diskettestation Harde schijf partitie 1 Harde schijf partitie 2 Dvd-drive Cd-rombrander De cd-romdrive werd vervangen door de dvd-drive.
3,5"-diskettestation Harde schijf partitie 1 Harde schijf partitie 2 Dvd-drive dvd-brander De cd-rombrander werd vervangen door de dvd-brander. Men kon nu eenvoudig dvd's kopiëren.