Stefanie Sun

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stefanie Sun
Stefanie Sun
Stefanie Sun
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 孫燕姿
Traditioneel 孫燕姿
Pinyin Sūn Yànzī
Chaozhouhua Sng Yì-che
Minnanyu Sng Iàn-chu

Stefanie Sun (Sng Yeow Hong, 23 juli 1978) is een populaire Chinees-Singaporese zangeres. Ze heeft twee zussen.

In haar jeugd was Stefanie leerling op de St. Margaret's Secondary School en de Raffles Girls' School, waarna zij marketing aan de Nanyang Technological University ging studeren. In 2000 maakte ze haar debuut in de muziekindustrie, met het album 'Yan Zi' (孫燕姿), dat werd uitgebracht onder Warner Music. Al snel groeide Sun uit tot een van de meest populaire zangeressen uit haar land en vormde zij een inspiratie voor lokale artiesten uit onder anderen Taiwan, China en Hongkong. JJ Lin en Huang Yi Da zijn hier directe voorbeelden van.

Stefanie Sun zingt de meeste van haar teksten in het Mandarijn. Ze heeft echter ook enkele nummers in het Teochiu, een dialect, opgenomen. Zo schreef zij Thi-o·-o· in het Mandarijn en het Teochiu, over een traditioneel Singaporees nummer. Ook met Engelstalige songteksten is de zangeres niet onbekend.

Sun won meer dan 30 prijzen voor haar acts, waaronder de MTV Asia Awards en de Channel V Music Awards. Bovendien zong ze in 2002 en 2003 op de National Day Parade van Singapore en nam ze duetten op met Mai Kuraki, een bekende Japanse zanger.

In 2003 besloot Sun zich een jaar lang niet met muziek bezig te houden. Tijdens deze pauze startte zij haar eigen bedrijf, Make Music.

Op 8 mei 2011 is Stefanie Sun in Singapore getrouwd met Nederlander Nadim van der Ros.

Discografie[bewerken]

Externe link[bewerken]