Naar inhoud springen

Steinmetzschakeling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door PieterJanR (overleg | bijdragen) op 10 dec 2019 om 16:44. (→‎Schakelingen: nadeel)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

De steinmetzschakelingen zijn aansluitschakelingen waarbij een driefasige asynchrone motor door middel van een condensator wordt aangesloten op een eenfasige wisselspanning.

Dit principe is vernoemd naar Charles Proteus Steinmetz, een elektrotechnicus die als eerste het gedrag van de wisselstroommotor wiskundig wist te doorgronden en te beschrijven.

Principe

Wordt bij een driefasige kortsluitankermotor een van de lijndraden onderbroken dan zal de motor onder invloed van het resulterende magneetveld gewoon blijven doordraaien. Probleem is alleen dat de motor niet kan aanlopen.

Daarom wordt één statorwikkeling als aanloopwikkeling gebruikt, waarbij de extra condensator zorgt voor de vereiste faseverschuiving. Na aanloop kan de condensator eventueel afgeschakeld worden (aanloopcondensator), of in bedrijf blijven (bedrijfscondensator).

Schakelingen

Bij de steinmetzschakeling zijn de volgende combinaties mogelijk:

Driehoekschakeling Sterschakeling Halve sterschakeling

Door de aansluiting van de condensator op het net te veranderen, zal de motor de andere kant gaan opdraaien. Het voordeel van de steinmetzschakeling is dat een standaard asynchrone draaistroommotor als een eenfasemotor verkocht kan worden. Wel moet er rekening gehouden worden dat het asvermogen van de motor afneemt tot circa 70 % van het vermogen dat op het type-plaatje is vermeld.

Toepassing

Door het asymmetrische veld is het koppel van deze motoren veel kleiner dan wanneer de motor op een driefasennet wordt aangesloten. Hierdoor wordt het toepassingsgebied beperkt tot kleine vermogens. Deze motoren worden voornamelijk toegepast in huishoudelijke apparaten, zoals in wasmachines, compressoren in koelkasten en vriezers, etc.