Naar inhoud springen

Stelling van Bézout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

In de algebraïsche meetkunde, een deelgebied van de wiskunde, is de stelling van Bézout een stelling over het aantal gemeenschappelijke punten, of snijpunten van twee algebraïsche krommen in het vlak. De stelling is vernoemd naar de Franse wiskundige Étienne Bézout.

De stelling beweert dat het aantal gemeenschappelijke punten van twee van zulke krommen en gelijk is aan het product van hun graden. De stelling moet op een aantal belangrijke manieren worden gekwalificeerd; allereerst door "punten op oneindig" in beschouwing te nemen, waardoor complexe coördinaten (of meer in het algemeen, coördinaten van de algebraïsche afsluiting van het grondveld) worden toegestaan, het toewijzen van een toepasselijk veelvoud aan elk doorsnedepunt, en met uitsluiting van het gedegenereerde geval, als en een gemeenschappelijke component hebben. Een eenvoudiger speciaal geval is dat als en beide reële of complexe irreducibele krommen zijn, met van de graad en van de graad heeft. In dat geval is aantal doorsnedepunten niet meer dan

Meer in het algemeen is het aantal punten in de doorsnede van 3 algebraïsche oppervlakken in de projectieve ruimte, veelvouden tellend, het product van de graden van de vergelijkingen van de oppervlakken, en zo verder.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Stelling van Bézout op MathWorld
  • (en) Stelling van Bézout op MathPages