Steve Gibson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Steve Gibson (Dayton, Ohio, 26 maart 1955) is een Amerikaanse computerfanaat, software engineer en beveiligingsonderzoeker. Hij heeft 'Electrical Engineering and Computer Science' gestudeerd aan de Universiteit van Californië - Berkeley. Hij is de oprichter en eigenaar van Gibson Research Center (1985; GRC) dat bekend is voor zijn SpinRite software.

SteveG.jpg

Loopbaan[bewerken]

Gibson heeft al een zeer lange carrière achter de rug in het technologie werkveld. Hij startte (al vanaf zijn dertiende met hardware projecten maar bewoog zich meer en meer (in de jaren 80) in de richting van software ontwikkeling. Eén van zijn eerste successen gedurende deze periode was de licht-pen gemaakt voor grafische toepassingen, voor de Apple II.

In de jaren 90 werkte hij aan beveiligingstechnologie, het ontwikkelen en uitdelen van gratis beveiligingsprogramma's waaronder ShieldsUp! port-scanner en de LeakTest firewall tester. Gibson creëerde één van de eerste adware verwijderingsprogramma's, OptOut.

Zijn laatste uitgebrachte werken zijn SecurAble en DNS Benchmark.

Momenteel werkt Gibson aan de DNS Nameserver Spoofability Test, een online programma gebruikt om te testen of de geconfigureerde nameserver systemen kwetsbaar zijn voor DNS spoofing. Hij zal in de toekomst ook werken aan zijn nieuw VPN product CryptoLink.

Werk[bewerken]

Gibson programmeert bij voorkeur in Assembler. Veel van zijn programma's zijn gratis te downloaden van de website van GRC. Eén van de eerste producten die GRC leverde, was het programma Spinrite, een (niet gratis) hulpmiddel om de staat van een harde schijf van een computer te beoordelen. Het programma kan onder meer beschadigingen herstellen.

Gibson is een pionier op het gebied van beveiliging van PC's. Hij heeft als een van de eerste de noodzaak van een personal firewall op een PC onderkend. Om de risico's die ontstaan op het Internet inzichtelijk te maken, heeft hij onder meer de ShieldsUp! security scan ontwikkeld. Hiermee kan ieder computergebruiker vanaf het internet onderzoeken of een computer kwetsbaar is voor een aantal bekende risico's. Gibson is auteur van vele artikelen, zowel in het Amerikaanse blad Infoworld, als op zijn eigen website. Daarnaast is hij regelmatig te horen en zien in de Amerikaanse media.

Controversies[bewerken]

Gibson is niet geheel onomstreden. Naast veel positief pionierswerk op het gebied van informatiebeveiliging en het helpen het beveiligingsbewustzijn van gewone computergebruikers te vergroten, is hij ook regelmatig beschuldigd van het opkloppen van beveiligingsrisico's.