Stichting Projekta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stichting Projekta
(voor Vrouwen en Ontwikkeling)
Geschiedenis
Opgericht 1993
Structuur
Werkgebied Suriname
Hoofdkantoor Paramaribo
Type projekta-suriname.blogspot.com
Doel Duurzame ontwikkeling van vrouwen en jongeren
Media
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Suriname

Stichting Projekta (voor Vrouwen en Ontwikkeling) is een Surinaamse organisatie die zich bij haar oprichting (15 juni 1993) voornamelijk bezig hield met het versterken van vrouwen en jongeren en hun organisaties. In de loop de jaren transformeerde Projekta tot een op mensenrechtengebaseerde organisatie die werkt op het snijvlak van mensenrechten, democratie en goed bestuur met speciale focus op vrouwenrechten en gendergelijkheid.

Projekta nam onder meer het initiatief tot de vorming van het platform Konmakandra Network waarin 23 vrouwenorganisaties maandelijks bij elkaar kwamen voor informatie-uitwisseling. Met het Vrouwen Parlement Forum (VPF) organiseerde ze in aanloop naar de parlementsverkiezingen van 2000 de campagne Stem wijs, stem op een vrouw. Daarnaast voerde ze programma's op in het thema vrouwen en leiderschap[1] en op het gebied van seksueel huiselijk geweld.[2] In 2001 werd het VPF een zelfstandige organisatie.

Sinds 2008 organiseert Projekta jaarlijks in november een Democratiemaand met daarin activiteiten over de Surinaamse democratie, rechtsstaat en mensenrechten.[3]

In 2015 nam Projekta het voortouw in het oprichten van het Burgerinitiatief voor Participatie en Goed Bestuur (BINI), een coalitie van maatschappelijke organisaties ('Civil Society Organisations'-CSO's) en individuele burgers die pleiten voor en werken aan meer transparantie en zeggenschap in bestuur.

In 2018 werd Projekta onderscheiden met een Certificate of Appreciation van de Europese Unie.[4] Personen met een rol binnen Projekta, zijn bijvoorbeeld (geweest): Monique Essed- Fernandes (medeoprichter en 1e directeur), Annette Tjon Sie Fat (voorzitter) en Sharda Ganga (directeur sinds 2001).