Stierenrennen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stierenrennen

Het stierenrennen (Spaans: encierro) is een activiteit waarvan de oorsprong in Spanje ligt. Tijdens het stierenrennen wordt een kleine groep stieren (meestal zijn dit er twaalf) losgelaten op een afgezette route door de straten van een stad. Op het moment dat de stieren worden losgelaten rent een menigte (meestal gekleed in witte kleding met een rode sjaal) voor de stieren uit.

Pamplona[bewerken]

Monument in Pamplona

Een van de bekendste stierenrennen is tijdens de San Fermínfeesten in de Spaanse stad Pamplona. Tijdens dit achtdaagse feest worden er dagelijks stieren losgelaten op een parcours. De stieren overleven het stierenrennen nooit. Ook zijn er geregeld zwaar gewonden en dodelijke slachtoffers onder de mensen.[1] Elk jaar vallen er ook tussen de 200 en de 300 gewonden tijdens de ren. Het grootste deel van de verwondingen wordt veroorzaakt door valpartijen en zijn dan ook meestal niet ernstig.

Geschiedenis[bewerken]

De geschiedenis van het stierenrennen is niet geheel duidelijk. Waarschijnlijk startte het toen het stierenvechten erg populair werd en de enige manier om de stieren van de stal naar de arena te krijgen was door ze door de straten te laten rennen. Op een gegeven moment besloten mensen om met de stieren te gaan rennen, dat was toen nog illegaal. Dit werd steeds populairder en groeide uit tot deze traditie. De eerste stierenloop werd gehouden in 1899, het werd echter internationaal populair na de eerste roman van Ernest Hemingway, genaamd 'The Sun Also Rises'. Hij beschreef het als het feest van de overleving.

Externe link[bewerken]