Stoomvaart Maatschappij Amsterdam-Lemmer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door InternetArchiveBot (overleg | bijdragen) op 12 jun 2019 om 11:05. (1 (onbereikbare) link(s) aangepast en 0 gemarkeerd als onbereikbaar #IABot (v2.0beta15))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
De "Bolsward"

De Stoomvaart Maatschappij Amsterdam-Lemmer (of: Holland-Friesland lijn) onderhield vanaf 1901 een bootverbinding tussen Amsterdam en Lemmer, die bekendstaat als de tramboot.

De aanleg van een tramtracé tussen Lemmer en Joure was de aanleiding voor de oprichting van de maatschappij in 1898. Lemmer was een belangrijk knooppunt in het vervoer naar en binnen Noord-Nederland en op het traject Amsterdam-Lemmer waren reeds vele andere ondernemingen actief (geweest).[1] Door middel van stoomboten zouden de trams van de Nederlandse Tramweg Maatschappij aansluiting geven op het spoorwegnet van West-Nederland.[2][3] De ervaren reder P.J.M. Verschure werd tot directeur benoemd, terwijl reders als J.G. Koppe en J. & A. van der Schuyt in de maatschappij participeerden.[3] Bij de werf J. & K. Smit in Kinderdijk werden twee schepen besteld, de salonboten Bolsward en Heerenveen,[4] en in augustus 1901 werd de dienstregeling geopend. Een jaar later ging de rederij op in de fusiemaatschappij Verschure & Co. De naam Holland-Friesland lijn werd gehandhaafd voor de dienst Amsterdam-Lemmer, maar vanwege de verbinding werd de dienst ook wel de tramboot genoemd.