Naar inhoud springen

Stopcontact

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een stopcontact is een losneembare elektrische verbinding. Dit is de definitie die in de norm NEN 1010 wordt gebruikt. In de volksmond is een stopcontact echter de benaming voor een contactdoos.

Stopcontacten worden gebruikt voor netvoeding, maar ook voor andere elektrische verbindingen, zoals tussen audio- en videoapparatuur en bij computers.

Haast altijd bestaat een stopcontact uit een mannelijk deel (met pennen) en een vrouwelijk deel (met holle bussen). Men zegt ook wel male en female.

Bij netvoeding gaat het om een gevaarlijke elektrische spanning. In dat geval is altijd het spanningvoerende deel vrouwelijk, opdat het niet onbedoeld aangeraakt kan worden. Er bestaan stopcontacten waarbij beide delen onaanraakbaar zijn, onder andere bij het rondlopende snoer van kerstboomverlichting.

Bij verbindingen van audio- en videoapparatuur, waarbij geen aanrakingsgevaar bestaat, is meestal een verbindingssnoer aan beide uiteinden mannelijk, terwijl de aansluitingen op een apparaat (chassisdelen geheten) vrouwelijk zijn.