Storytelling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Boyhood of Raleigh van John Everett Millais, olieverf op doek, 1870. Een zeeman vertelt de jonge Walter Raleigh en diens broer een verhaal over gebeurtenissen op zee

Er is sprake van storytelling als droge feiten verbonden worden door een dramatische lijn waardoor ze beter doordringen bij de ontvanger en langer onthouden worden. Tegenwoordig wordt het vaak ingezet in het bedrijfsleven om een bedrijfsverhaal te formuleren, dat dieper gaat en dramatischer is dan het nastreven van hoge omzetcijfers.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Vertellen van verhalen bestaat al zo lang als de mensheid beschikking heeft over vuur en mensen tijd en gelegenheid kregen om elkaar rondom het kampvuur verhalen te vertellen.

Toen de religie zijn intrede deed, werd verhalenvertellen nog veel prominenter. Er was – en is – namelijk maar één manier om spirituele ervaringen met elkaar te delen en dat is door middel van het vertellen van – vaak mystieke – verhalen.

Toen ook het Nederlandse bedrijfsleven ontdekte dat storytelling ingezet kan worden om meer mensen beter te bereiken en dieper te raken, kwam de Nederlandse storytellingwereld in een stroomversnelling terecht. Als gevolg hiervan kwamen er steeds meer mensen die hier hun vak van maakten en ook kwamen er steeds meer handboeken en workshops op dit gebied.

Zie ook[bewerken | bron bewerken]

Literatuur[bewerken | bron bewerken]

  • Schrickx, Joost (2019). Storytelling – De weg naar het hart 1e dr. Stichting Pelicula, Amsterdam, 164 p. ISBN 978-90-822-4633-9. Praktische gereedschappen, oefeningen en tips.
  • Bouma, Mieke (2010). Storytelling in 12 stappen. 1e dr ISBN 978-90-457-0446-3
  • Tesselaar, Suzanne en Scheringa, Annet (2008). Storytelling handboek. 1e dr ISBN 978-90-473-0079-3