Straits Settlements

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Betweter1935 (overleg | bijdragen) op 28 dec 2019 om 12:32.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Negeri-Negeri Selat
Straits Settlements
Kolonie van het Verenigd Koninkrijk
 Penang (staat)
 Nederlands Malakka
 Singapore
 Dinding
 Labuan (federaal territorium)
1826 – 1946 Kolonie Singapore 
Unie van Malaya 
Noord-Borneo 
Australië (land) 
Algemene gegevens
Hoofdstad Singapore
Talen Maleis, Engels
Munteenheid Dollar
Bankbiljet van de Straits Settlements (gedrukt bij Thomas De La Rue)

De Straits Settlements waren een verzameling van gebieden van de Britse Oost-Indische Compagnie in Zuidoost-Azië die in 1826 in een collectieve administratie gebracht werden als een kroonkolonie.

Geschiedenis

De Straits Settlements aan de Straat Malakka ontstonden na het Verdrag van Londen van 1824 tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland, waarbij de archipel rond Malaya werd verdeeld in een Britse en Nederlandse zone. Dit resulteerde in de uitwisseling van Benkoelen op het eiland Sumatra en Nederlands Malakka tussen beide landen. Het Verenigd Koninkrijk kreeg ook volledige controle over Singapore. In 1832 werd Singapore ook de hoofdstad van de Settlements, daarvoor was dit Penang.

In 1867 werd het officieel een kroonkolonie waardoor ze nu onder het gezag van Londen vielen en niet meer aan de regering van Calcutta die in Brits-Indië gevestigd was.

In 1946 werd de kolonie opgeheven toen Singapore een aparte kroonkolonie werd en Penang en Malakka zich aansloten bij de Unie van Malaya.

De Cocoseilanden en Christmaseiland behoorden aanvankelijk tot Singapore maar kwamen onder Australische administratie, respectievelijk in 1955 en 1957. Labuan werd een deel van Noord-Borneo.

Malaya in 1922
De ongefedereerde staten in het blauw, de gefedereerde in het geel en de Straits Settlements in het rood