Naar inhoud springen

Strijkmolen K

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Strijkmolen K
Strijkmolen K (links), na het uitgraven van de oude Schermerboezem
Basisgegevens
Plaats Rustenburg
Bouwjaar 1627
Type grondzeiler
Kenmerken achtkante binnenkruier
Vlucht 24.20m
Functie strijkmolen
Bestemming  bemalen van de Ver. Raaksmaats- en Niedorperkoggeboezem, thans buiten bedrijf; woning
Restauraties  1984, 2011
Huidig gebruik  poldermolenBewerken op Wikidata
Monumentstatus rijksmonumentBewerken op Wikidata
Monumentnummer  531077
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
De molen in 2007
Portaal  Portaalicoon   Molens

Strijkmolen K is een omstreeks 1627 in Rustenburg gebouwde strijkmolen, die in 1831 is voorzien van een vijzel. De molen is een rietgedekte achtkantige molen van het type grondzeiler met een oudhollands wiekenkruis. De molen is, zoals meer Noord-Hollandse poldermolens, een binnenkruier. Strijkmolen K is voorzien van een Vlaamse vang. Naast de molen staan twee andere molens, te weten Strijkmolen L en Strijkmolen I. Strijkmolen K is de enige molen van deze drie waarvan het binnenwerk nog compleet aanwezig is. Toen in 1941 het peil van de Raaksmaatboezem en de Schermerboezem gelijk werden gesteld, verloren de nog resterende strijkmolens hun functie.

In 2011 vond een uitgebreide restauratie plaats, waarbij de woning in oude stijl is gebracht. In hetzelfde jaar is de oude Schermerboezem langs de molen opnieuw uitgegraven. Het plan is om de molen te zijner tijd in circuit te laten malen.

Strijkmolen K is sinds 2000 eigendom van de Stichting Schermer Molens, in 2014 opgegaan in de Schermer Molens Stichting en is niet te bezoeken.