't Roode Hert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
t Roode Hert
t Roode Hert
t Roode Hert
Basisgegevens
Plaats Oudorp
Bouwjaar 1925
Type stellingmolen
Kenmerken Achtkante molen
Functie korenmolen
Bestemming  Het malen van graan op professionele basis
Monumentnummer  7467
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

Korenmolen 't Roode Hert is een in 1925 gebouwde stellingmolen aan de Frieseweg 102 in Oudorp (gemeente Alkmaar). De molen ligt op ongeveer 900 meter van het centrum van Alkmaar. Het is de derde molen op deze plaats. De eerste molen brandde in 1817 af en werd vervangen door een tweede molen, afkomstig uit Zaandam-Oost. Deze brandde door onzorgvuldig gebruik van vuurwerk op 15 september 1924 volledig af. De molen is herbouwd met gebruikmaking van onderdelen van een molen uit 1748: de voormalige rijstpeller de Witte Klok, een molen die voorheen aan de zuidkant van de Zaanse Schans te Zaandam heeft gestaan.

Het gevlucht heeft op de binnenroede het systeem Van Bussel met Ten Havekleppen; op de buitenroede het systeem Fauël.

Er wordt in de molen nog steeds graan tot meel verwerkt en onderin bevindt zich een winkel waarin meelproducten worden verkocht.

Er bestaan plannen de molen ongeveer 300 meter te verplaatsen naar natuurgebied de Oudorperpolder (gepland 2011-2012). Dit is nodig om van windvang verzekerd te zijn nu er plannen zijn het nabijgelegen voormalig industriegebied Overstad met woningen en winkels te gaan bebouwen.

Op 17 juni 2010 is tijdens het malen de binnenroede met de Ten Havekleppen gebroken. Dankzij de zwichtstang bleef de roede nog hangen. Op 19 juli 2010 zijn de restanten van de binnenroede en gelijk ook de buitenroede gestreken. Op 10 juli 2012 werden ruim twee jaar na de roedebreuk twee nieuwe roeden gestoken waarmee de molen weer maalvaardig is.

Externe link[bewerken]