Strontkar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een stronttonnetjesschepper heeft twee emmers met uitwerpselen opgehaald uit een huis in de Jordaan in Amsterdam (1953)

Een strontkar of beerwagen was een - meestal houten - kar waarmee in de stad urine en ontlasting werd opgehaald. De strontkar ontstond in de 19e eeuw en verdween met de komst van het riool en toilet.

Voor de 19e eeuw deed men de behoefte gewoon buiten of gooide emmertje poep in een gracht, sloot of beerput. Met de industrialisatie nam de stedelijke bevolking sterk toe. De stank in de steden werd vooral 's zomers ondraaglijk. Gemeenten besloten daarom poep op te halen. Dit gebeurde met een strontkar of beerwagen. De emmers poep werden dagelijks opgehaald. De strontkar werd ook wel spottend de Boldootkar genoemd. Boldoot was in vroeger jaren een bekend eau de cologne merk. Met de riolering en wc's verdween de strontkar uit het straatbeeld. Voor plaatsen die nog niet aangesloten zijn op de riolering wordt het afvalwater opgeslagen en regelmatig leeggezogen door een gierwagen, de moderne versie van een beerwagen.

We kennen nog steeds het gezegde: "Je wordt eerder door een strontkar overreden dan door een koets", wat wil zeggen dat je eerder kritiek krijgt van minderen dan van meerderen / dat je eerder kritiek krijgt dan complimenten. In het bargoens kennen we ook de uitdrukking "Heb ik met de strontemmer gerinkeld?" om aan te geven dat je niet zit te wachten op een opmerking van de 'strontophalers'.


Trivia[bewerken]

  • "Strontkar" is een nummer van de rock-'n-rollband Renshmout.