Suberites carnosus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Suberites carnosus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Onderrijk:Parazoa (Sponsachtigen)
Stam:Porifera (Sponzen)
Klasse:Demospongiae (Gewone sponzen)
Orde:Suberitida
Familie:Suberitidae
Geslacht:Suberites
Soort
Suberites carnosus
(Johnston, 1842)
Originele combinatie
Halichondria carnosa
Synoniemen
  • Suberites carnosus f. typica (Johnston, 1842)
  • Halichondria carnosus f. typica Johnston, 1842
  • Tethya carnosus (Johnston, 1842)
  • Hymeniacidon carnosa (Johnston, 1842)
  • Pseudosuberites carnosus (Johnston, 1842)
Suberites carnosus op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Suberites carnosus is een sponssoort in de taxonomische indeling van de gewone sponzen (Demospongiae). De spons behoort tot het geslacht Suberites en behoort tot de familie Suberitidae. De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1842 voor het eerst geldig gepubliceerd door G. Johnston.[1] Het lichaam van de spons bestaat uit kiezelnaalden en sponginevezels, en is in staat om veel water op te nemen.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het is bekend dat deze oranje of gele spons veel verschillende vormen heeft. Hoewel typisch bolvormig en verankerd aan het substraat door een korte steel (als een vijg), kan het ook korstvormig of massief zijn (groei verticaal en lateraal maar ongelijk) en gelobd, tot 15 cm hoog. In de vijgvormige vorm is er meestal een enkel, apicaal osculum (een grote oppervlakteporie waardoor water de lichaamsholte verlaat), in massieve gelobde vormen kunnen er meerdere oscula zijn, maar meestal allemaal op het bovenste oppervlak. Het oppervlak is glad en gelijkmatig. De samentrekking van de spons is aanzienlijk wanneer deze wordt verstoord, met een overeenkomstige verandering in consistentie van zacht naar stevig.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Suberites carnosus wordt gevonden in de Arctische, Atlantische kusten van Europa en in de Middellandse Zee.[2] De soort komt ook wijdverbreid voor langs de Atlantische kusten van Groot-Brittannië en Ierland.

Leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Deze sponzensoort geeft de voorkeur aan steile, rotsachtige oppervlakken, maar wordt af en toe gevonden op grind of modderige locaties, vastgemaakt aan schelpen of stenen.