Subroto

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Subroto in 1978

Subroto[1] (Soerakarta, 19 september 1923Jakarta, 20 december 2022) was een Indonesisch secretaris-generaal van de OPEC van 1988 tot 1994. Hij was daarvoor jarenlang minister in de regering van president Soeharto in Indonesië.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Subroto is opgegroeid in een kampong bij Soerakarta, in het toenmalige Nederlands-Indië. Hij volgde daar de Hollandsch-Inlandsche School en vervolgens de MULO. Tijdens de Japanse bezetting meldde hij zich aan bij de PETA, een door de Japanners opgezet vrijwilligersleger, en was na het vertrek van de Japanners direct betrokken bij de weerstandsbeweging tegen de Nederlanders. Na de Indonesische onafhankelijkheid ging hij aan de Universitas Indonesia studeren, alwaar hij in 1955 zijn kandidaatsexamen Economie behaalde.[2]

Hierop volgde een voorspoedige politieke carrière, in 1971 werd hij Minister van Transmigratie en Coöperaties in het Ontwikkelingskabinet I onder Soeharto. In het Ontwikkelingskabinet II behield hij die post en werd ook Arbeid aan zijn portefeuille toegevoegd. In 1978 werd hij minister van Mijnbouw en Energie in achtereenvolgens de Ontwikkelingskabinetten III en IV. Hij was derhalve verantwoordelijk voor de voor Indonesië destijds zeer belangrijke oliesector, en heeft hij het lands destijds ook de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) binnengeleid. Zijn invloed was daar zeer merkbaar, en hij werd in 1987 aangesteld als secretaris-generaal, als opvolger van de machtige Saoedische olieminister Zaki Yamani. Na vertrek bij de OPEC is hij in 1995 rector geworden van de Universitas Pancasila in Jagakarsa.

Subroto overleed op 99-jarige leeftijd.[3]