Suikerspin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Suikerspin in roze en geel

Een suikerspin is een luchtig soort snoepgoed. Een suikerspin ontstaat doordat warme gesmolten suiker in een speciale centrifuge door de middelpuntvliedende kracht tot draden wordt gesponnen. Het ontstane web wordt met een houten stokje opgevangen en door een ronddraaiende beweging hiervan rond de bron ontstaat een suikerspin. Het woord 'spin' duidt hier op het spinnen, zoals dat met garens gebeurt, dat verwant is met 'to spin', het Engelse woord voor draaien; het heeft hier niets te maken met het beest spin.

Centrifuge voor het maken van suikerspin

De suikerspin is vaak verkrijgbaar op kermissen, in attractieparken en op braderieën.

Voor een suikerspin van normale grootte wordt 15 tot 30 gram suiker gebruikt. Vaak wordt aan de gesmolten suiker nog een kleurstof toegevoegd, waardoor de suikerspin allerlei kleuren kan aannemen. Wit, roze, geel en lichtblauw zijn de meest gangbare kleuren. Er is geen speciale soort suiker nodig: kristalsuiker, zoals deze in de supermarkt gekocht kan worden, kan prima gebruikt worden voor de vervaardiging van suikerspinnen.


Het Engels heeft verschillende termen voor dit snoepgoed, namelijk candy floss in het Verenigd Koninkrijk, cotton candy in de Verenigde Staten (in Canada kunnen beide termen voorkomen, al is candy floss gebruikelijker) en fairy floss in Australië. Het Franse woord voor suikerspin is barbe à papa (vaders baard) en het Duitse Zuckerwatte (suikerwatten).