Sulake

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Logo van Sulake.

Sulake ("Zekering") is een Fins bedrijf dat online spellen en virtuele gemeenschappen ontwerpt. Het bedrijf is vooral bekend als het brein achter Habbo Hotel en IRC-Galleria, het grootste sociale netwerk van Finland.

Geschiedenis[bewerken]

Sulake is in 1999 begonnen als een gemeenschap genaamd Mobiles Disco. Dit was een online gemeenschap voor bewonderaars van een Finse muziekgroep. De leden van de band waren bevriend met de makers, Sampo Karjalainen en Aapo Kyrölä. De gemeenschap sloeg zo aan, dat beiden het leuk vonden om meerdere gemeenschappen te maken. Toen ze hulp kregen van adverteerbureau Taivas kwam in 2000 het bedrijf Sulake op. De tweede gemeenschap gecreëerd door Sulake was Hotelli Kultakala, ook wel Hotel Goudvis genoemd. Sinds 2004 is het aantal gemeenschappen snel toegenomen. Habbo Hotel is er al in 31 landen (voorheen 33, maar Habbo China, Habbo Japan, Habbo Rusland, Habbo Zweden, Habbo Denemarken & Habbo Noorwegen zijn gesloten vanwege de lage bezoekersaantallen en hoge kosten). Habbo heeft inmiddels zo'n 121 miljoen spelers (230 miljoen registraties wereldwijd). Elke maand komen daar zo'n 50.000 spelers bij.
Habbo Nederland/België was een deel van TTG (Telegraaf Tijdschriften Groep). Sinds 2013 is het volledig deel van Sulake. In 2017 is besloten geworden volledig afscheid te nemen van de toezichthouders, ook wel moderators genoemd. Dit waren mensen die het hotel veilig hielden tegen bad-guys. Sindsdien houdt een automatisch systeem toezicht, wat tot op heden voornamelijk voor problemen en onveiligheid heeft gezorgd.


Gestopte projecten[bewerken]

Externe link[bewerken]